Proizvodnja matične mliječi

2298

Za proizvodnju matične mliječi uz prisutnost matice košnice se posebno prilagođavaju. Maticu ostavimo u plodištu, a veći dio legla zajedno sa pčelama odvojimo u medište.

Plodište i medište pregradimo tako da smanjimo dodir jednih i drugih pčela. Na pregradi je otvor veličine oko 10 x 5 cm. Na ovaj otvor stavimo Hanemanovu rešetku, tako da pčele mogu prolaziti u manjem broju, ali ne i matica. Pološka se Hanemanovom rešetkom odvaja na dva dijela, i to tako da u jedan dio stane 10 okvira na kojima je leglo i mlade pčele.

U manji dio smještamo ostale okvire i maticu. Kad je zajednica razvijena, prenosimo šest okvira legla iz plodišta u tako pripremljen nastavak, odnosno pregrađeni dio u pološki. Okvire u tom pregrađenom dijelu slažemo tako da je u sredini leglo, zatim pored njega sa svake strane jedan izgrađeni okvir, i na kraju jedan okvir s medom. Na ovom pregrađenom nastavku treba napraviti malo leto da mogu izlaziti trutovi. U plodište, odakle smo uzeli okvire s leglom, stavimo prazne izgrađene okvire, a ako ih nemamo dovoljno onda okvire sa satnim osnovama samo ako je paša dobra da ih pčele mogu izgraditi. Kad se na taj način jedan dio pčela odvoji, pčele će početi izvlačiti matičnjake i puniti ih s mliječi. Nakon sedam dana pregledaju se svi okviri i otrgaju svi započeti matičnjaci. Zatim se u sredinu stavi okvir s našim presađenim matičnjacima.

Pčele će prihvatiti dodane matičnjake ovisno o snazi zajednice i pašnim prilikama. Kako bi ih prihvatile što više, dio košnice u kojem ih uzgajamo stalno dopunjavamo okvirima s mladim leglom i pčelama koje se na njemu nalaze. To je važno zato jer su na mladom leglu i pčele hraniteljice koje proizvode matičnu mliječ i u matičnjacima.

Ako ih unatoč tome prihvaćaju samo 10-15, otvor kroz koji pčele prolaze trebamo još više suziti i obilnije prihraniti. Tako ih mogu prihvatiti i izgraditi i do 40. Presađene matičnjake dobivamo tako da već opisane osnove matičnjaka pričvrstimo na pokretne letvice, i to jedan do drugog razmaknuti 2-3 cm. Tako ih na jednu letvicu stane nešto više od desetak, a na jedan okvir između 30 i 40. U te osnove matičnjaka kapnemo malo matične mliječi (nešto više od veličine zrna prosa). Mliječ za tu namjenu možemo korsititi iz matičnjaka koje su pčele same izvukle, nakon što smo ih pregradili u poseban dio.

Na tu kapljicu mliječi iglom za presađivanje lagano prenesemo jednodnevnu ličinku koja ne smije biti starija od 24 sata. Ličinke se uzimaju s okvira koji na sebi ima jajašca i vrlo mlado leglo, a vadimo tako da iglu lagano podvučemo ispod nje tako da rubovi vise preko igle i prenese iz stanice u kojoj se izlegla na kapljicu mliječi u osnovi matičnjaka. To je precizan posao koji treba raditi brzo, da se ličinke ne isuše i ne prehlade.

Zato prostorija u kojoj radimo mora biti topla i vlažna, a kad ličinke prenesemo u nekoliko matičnjaka pokrivamo ih vlažnom laganom krpom ili gazom. Kad je cijeli okvir napunjen matičnjacima i presađenim ličinkama, moramo ga što je brže moguće prenijeti na prihvaćanje i uzgoj među okvire s leglom. Dodani matičnjaci ostaju u košnici dva dana, odnosno ukupno od 48 do 50 sati. Nakon tog vremena okvir se vadi, a na njegovo mjesto stavlja drugi s presađenim matičnjacima. Dobro je prigodom svakoga drugog vađenja matičnjaka dodati okvir s mladim leglom, kako bi se održalo radno raspoloženje za proizvodnju mliječi. Tako možemo proizvoditi i dva do tri mjeseca.

Tijekom proizvodnje mogu se pojaviti lažne matice ili matice iz skrivenih matičnjaka koje smo previdjeli pa ih moramo odmah uništiti. Skrivene matičnjake pčele izvlač na saću okvira koje dodajemo tijekom proizvodnje, pa ih zato treba stalno tražiti i izrezivati. Ako paša oslabi na dulje vrijeme pa uzgoj ne možemo nastaviti prihranjivanjem, treba ga prekinuti, a proizvođačku zajednicu spojiti s ostalim dijelom košnice.

Nakon što okvir s matičnjacima izvadimo iz košnice, očistimo ga od pčela i stavimo u sanduk za prenošenje i odnosimo u pripremljenu prostoriju u kojoj ćemo vaditi mliječ. Prije vađenja mliječi oštrim nožem (može biti i zagrijan) odrežemo rubove matičnjaka malo iznad razine do koje je napunjen s mliječi, zatim izvadimo ličinku koju ne smijemo oštetiti i tek tad možemo vaditi mliječ.

Mliječ vadimo iglom (lopaticom) za vađenje mliječi koju odmah stavljamo u bočice od tamnog stakla. Ako je potrebno, možemo ju procijediti kroz sterilnu gazu. Kad izvadimo svu mliječ ili napunimo bočicu, možemo na nju kapnuti nekoliko kapi 40 %-tnog alkohola koji će mliječ čuvati od kvarenja. Od jedne zajednice koja primi do 40 matičnjaka možemo odjednom dobiti najviše 20 g mliječi. Matičnjake koji nisu oštećeni možemo ponovno koristiti. Prema Pravilniku matična mliječ mora biti izvađena između 48 i 50 sati nakon presađivanja ličinki i ne smije potjecati iz zatvorenih matičnjaka, niti iz legla trutova. Na tržište se smije stavljati u izvornom obliku ili liofilizirana. Kad se stavlja u izvornom obliku, mora sadržavati najmanje 30 % suhe tvari i 11 % bjelančevina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.