Prozračivanje košnica tokom zime

2765

Kako bismo spriječili štetne posljedice viška vlage, potrebno je prigodom utopljavanja košnica obratiti pozornost na materijal kojim stvaramo toplinsku izolaciju. Uz to je važan i način odvođenja suvišne vode i ugljikova dioksida iz košnice.

Učinkovita ventilacija je za uspješno prezimljivanje pčelinjih zajednica važniji čimbenik i od same toplinske izolacije. Zato prigodom utopljavanja košnica ne smijemo pretjerivati i sve zrakonepropusno zatvoriti. Ne smijemo koristiti najlon ili slične nepropusne umjetne materijale kao što su spužva ili stiropor.

Uvijek je potrebno naći mjeru do koje zatvaramo otvore i utopljavamo, a da ujedno osiguramo i dovoljnu izmjenu zraka. Načini ventilacije ovise u prvom redu o konstrukciji košnice, zatim o smještaju pčelinjaka, te o materijalu od kojeg je košnica napravljena.

Kod LR košnica i drugih nastavljača najvažnije je obratiti pozornost na materijal od kojeg je načinjena košnica, a osobito poklopna daska. Kako je poklopna daska najčešće napravljena od lesonita koji je nepropustan za vodenu paru, uz to i hladan, prorezujemo je i nastale otvore prekrivamo novinskim papirom ili kartonom koji izolira, a ujedno i upija vlagu. Drugi način je da poklopnu dasku okrenemo obrnuto, na njezin okvir od letvica. Pri tome treba voditi računa da je letvica s otvorom postavljena iznad leta, a ne nasuprot kako se ne bi stvarao propuh.

Ako pčele zimuju u više nastavaka i oni imaju gornja leta, dovoljno je samo njih otvoriti, a otvor zaštititi mrežom. Uvijek moramo paziti na smjer strujanja hladnih zimskih vjetrova da ne udaraju u čelo košnice i kroz gornje leto ne stvore propuh.

Za učinkovito prozračivanje dobre su i mrežaste antivaroa podnice, kod kojih moramo paziti na ispravnost ladice i položaj u odnosu na smjer strujanja vjetra. I ovdje je dobro da je ladica napravljena od prirodnih materijala, a ne od plastike ili lima.

AŽ košnice imaju vratašca za ventilaciju od kojih pčele ne mogu zbog žičane mreže, pa ih zbog toga ne mogu oblijepiti propolisom.To je važno zato što oko vratašaca uvijek može proći malo zraka; što je dovoljno za optimalnu ventilaciju tijekom zime. Osim toga, pčele u AŽ košnicama u pravilu zimuju u plodištu, pa je u medištu dovoljno prostora ispunjenog sviježim a ne i hladnim zrakom.

Za jakih zima prostor između vrata i mreže uz okvire možemo ispuniti nekim izolacijskim materijalima kao zgužvani novinski papir, jastučićima ispunjenim slamom, kukuruznim komušinama i sličnim. Kod pletara je dovoljna izmjena zraka kroz same slamnate stjenke i to cijelom njezinom površinom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.