Podizanje legla u medište

4004

Zrelost pčelaca za taj zahvat može se ocijeniti po živom radu i izletu. Pri zagledanju predvečer treba da ispunjaju prostor ispod okvira do podnice tako gusto da se ne vidi straga do leta. Ili određenije, da gusto ispunjaju izvan izletnog vremena svih 11 ulica plodišta i da imaju barem 7 do 8 okvira legla, od toga barem polovinu na cijeloj površini saća.

Za pravilan raspored pčelar ima ove tri mogućnosti:
a) Pčelar ima za zajednicu 6 izgrađenih okvira u rezervi, u plodištu je 10 izgrađenih okvira, od toga 7 okvira legla, a za redovitu obnovu saća kani dodati 4 satne osnove. Ako je rezervno saće spremljeno s razmakom iznad izolacije u hladnom medištu, ono se još izjutra odnese u toplu prostoriju i priredi kako je navedeno, tj. ako je vlažno od vrcanja, malo se navlaži raspršivačem ili ulije u svaku satinu nešto sirupa 1 : 1 . Okviri se u kutiji donesu na pčelinjak, za vrijeme najjačeg izleta pčela i dobre paše (da pri traženju matice ne bi možda došlo do pokušaja grabeža) izvadi se i izloži suncu izolacija, otvore plodište i rešetka, stave u medište na jednu stranu 2 izgrađena okvira, a zatim se iz plodišta odaberu uz usputno pažljivo traženje matice 4 najljepše satine s poklopljenim leglom i stave na kozlić.

Ako je na kojem okviru matica, taj se okvir odvoji i uzme na njegovo mjesto drugi sličan. Ako ostali okviri imaju pretežno otvoreno leglo, okvir s maticom prisloni se na podnicu, matica lako digne mekim perom i s pera pusti na satonoše okvira u plodištu. Okviri s leglom s kozlića odmah se redom, jedan kraj drugoga, stave u medište uz ona dva izgrađena okvira. Ostatak prostora do kraja medišta odmah se ispuni preostalim izgrađenim okvirima i medište zatvori prozorom.

U plodištu se na istom kraju košnice gdje je počelo punjenje medišta stavi uz stijenku okvir s praškom, do njega jedan okvir s cijelom satnom osnovom, zatim upravo ispod legla u medištu ona preostala tri okvira legla s maticom, do njih pretežno prazan izgrađen okvir iz plodišta sa nešto meda i praška, do njega satna osnova, iza nje drugi peludni ili preostali izgrađen okvir iz plodišta i zatim do kraja plodišta još dvije satne osnove.

Ne može se dovoljno naglasiti a ni usrdno preporučiti i onim starijim pčelarima, koji smatraju da time podjaruju gradnju i razvoj zajednica, da nipošto, pa ni za najljepšeg vremena ili paše, ne rastavljaju leglo izgrađenim saćem a ponajmanje satnim osnovama. Isto tako se nipošto ne smije leglo i ostatak gnijezda u plodištu staviti na jedan kraj, a podignuto leglo u medištu na drugi. Za pčele je već velik i iznenadan napor što im je stup gnijezda iz niske zaokružene cjeline naglo izdužen uvis i postao uži, ali one to ipak mogu savladati prekrivši taj stup za noćnog zahlađenja odozdo do gore i kroz rešetku izvana gustim plaštem svojih dlakavih tjelešaca. Među saćem sa zrelim leglom gotovo i nema pčela, one samo izvana obaviju ulice, a u plodištu se uz maticu i dadilje noću skupe i sve sabiračice. Kako u medištu izlazi leglo, dan za danom sve se više mladih pčela vraća matici u plodište, sve bolje ispunjuju i zaokružuju gnijezdo i prihvaćaju se i same, uz potporu paše, ubrzano izgradnje saća. U medištu su pak okviri, u kojima je bilo leglo, prvi koje pčele sigurno i izdašno počinju puniti medom.

Ako se bilo gdje među leglo stavi prazno saće ili štaviše satna osnova, ulica dotad, pored zrelog legla, gotovo bez pčela, treba odjednom dva gusta plašta pčela za pokrivanje ogoljelog legla i još s obih strana satne osnove graditeljice ili radilice. Ako se taj užas načini u košnici na nekoliko mjesta, pa i u medištu, to ne samo da ugrožava leglo i dalji napredak zajednice nego prekine rad i izlet pčela koje se sve zbiju po rastočenim površinama legla. Ali taj zahvat ne pomaže ni protiv započetih priprema za rojenje. Ako je već kasno i ima mnogo započetih i uznapredovalih matičnjaka, bolje je i ne prevješavati i ne otvarati medište. Tada treba po matičnjacima predvidjeti dan i čekati roj pa postupati po uputama za spremanje rojeva.

b) Pčelar je za proljetnog razvoja i rane paše dao postepeno na izgradnju, uz eventualno hranjenje, četiri satne osnove, dobio time četiri izgrađena okvira rezerve i sačekao razvoj pčelca na osam okvira legla: postupa se slično kao pod a). Ona četiri rezervna okvira, koji većinom imaju meda ili se napune po uputi, stave se u medište lijevo i desno, uz pet okvira zrelog legla nad rešetkom, a između zadnja dva izgrađena okvira može se staviti i jedna satna osnova. U plodištu su s maticom ostala tri okvira legla i dva peludna okvira koji se rasporede ovako: prema strani gdje je dosad bilo središte stavi se peludni okvir, do njega satna osnova, kraj nje u bloku ona tri okvira legla s maticom, iza njih jedna satna osnova, drugi peludni (izgrađeni) okvir i zatim do Jcraja plodišta još tri satne osnove. U jakoj zajednici saće do legla bit će većim dijelom izgrađeno pa i zaleženo za tri do četiri dana, a ako krene dobra paša, za osam dana i cijelo plodište, uza sve brže punjenje medišta.

c) Plodište je dupkom puno i sačekan je razvoj na devet okvira legla. Pčelar nema rezervnog saća i zajednici prvi put otvara medište, a glavna paša je pred vratima. Tu nema druge no proširdti zajednicu naglo i nasilno. U medište se nakon otvaranja rešetke stavi na topliju stranu uz stijenku jedna satna osnova, do nje onaj jedini izgrađeni okvir bez legla iz plodišta i zatim redom šest okvira zrelog ili pretežno zrelog legla iz plodišta, a na kraju uz stijenku još dvije satne osnove. U plodištu se na topliju stranu stave dvije satne osnove, do njih pod Tešetku ona tri preostala okvira legla s maticom i zatim do kraja još pet satnih osnova. Ako paša još nije krenula; Ui.pak stagnira, dobro je i gotovo potrebno da se tako opterećenoj zajednici odmah stavi jedna velika hranilica mlake hrane 1:1 s plovkom ili barem suhog šećera, uz dodatak 5°/o mlijeka u prahu, dobro zalivenog žitkim medom, kako je već opisano.

Ako su pašni uvjeti vani na pčelinjaku znatno bolji no kod kuće, što osobito vrijedi za pelud, zajednicama, koje će očito trebati pomoć, donesu se nukleusi na početku proljetnog razvoja (npr. kad procvati vrba) i slože u zatvorena medišta slabijih pčelaca. Oni će tada provesti na pčelinjaku cijeli proljetni razvoj, a uoči glavne paše opet se donese prazan nukleus, izvadi iz košnice slabija matica sa dva okvira meda i dva okvira legla, a sve ostalo spoji nakon otvaranja rešetke po već opisanim načelima. Košnica tada zadrži dobru maticu, glavninu legla, pčela, zalihe i saća, što sobito vrijedi za pašu i sabiračice na dva leta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.