Bolest plavog jezika

2707

Bolest plavog jezika je zarazna bolest domaćih i divljih preživača koju izaziva virus iz fam. Reoviridae. Nastanak i širenje bolesti je u uskoj povezanosti sa insektima koji sišući krv prenose uzročnika nekad i na velike udaljenosti.

bolest plavog jezika

Nakon uboda insekta do pojave prvih simptoma prođe od 4 do 12 dana a tada ovce pokazuju neveselost, gubitak apetita i otok gubice, međuviličnog prostora i gust, nekad krvlju zaprljan iscjedak iz nosa. Neke ovce drže poluotvorena usta zbog otoka jezika, pri čemu se vide oštećenja na sluznici. Mogu se javiti i pobačaji i rađanje deformirane janjadi, zapaža se i zabacivanje glave u stranu, problemi sa ravnotežom a jedan od važnijih znakova ove bolesti je šepavost. Pažljivim pregledom papka odnosno rubne zone kože sa papkom vidi se crvenkasto ili purpurno obojeno područje, naročito kod ovaca bijelo pigmentirane kože. Životinje se nerado kreću, često stoje pogrbljene, glava i uši su im oborene a može se zapaziti i ubrzano disanje.

Nedavne pojave bolesti plavog jezika u Europi kod goveda su rezultirale vidljivim kliničkim simptomima, kao što su upale sluznica oka, slinjenje, upale sluznice usta uz oštećenja zubnog mesa, te upale papaka, što do sada nije zabilježeno u goveda, a goveda su smatrana samo kao izvor infekcije za ovce ili druge preživače. Kod muznih krava zabilježeni su i ožiljci na sisama, pobačaji i rađanje deformirane teladi.

U koza gotovo i nema kliničkih znakova, a može se pojaviti samo blago povećanje temperature i crvenilo sluznica. Kod jelena ova bolest se vrlo brzo razvije, a zapaze se krvarenja po čitavom tijelu.

Uginuća kod ove bolesti nisu česta, ali se mogu javiti kod mlađih ovaca i prilikom prve pojave ove bolesti na tom području. U slučaju sumnje na bolest plavog jezika vlasnik životinje je dužan odmah pozvati nadležnog veterinara koji će preduzeti daljnje mjere. Dvije važne preventivne mjere su: ne napasivati životinje i spriječiti ulaz insekata u štale.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.