Temperatura vina prilikom serviranja

1828

Prije posluživanja vino se iznosi iz podruma ili prostorije u kojoj se boce čuvaju na određenoj temperaturi. Temperatura je vrlo važna s obzirom na vinski miris i okus pojedinog vina, jer pri određenoj temperaturi potpuno se ističe buke vina. A vino se uvijek drži u hladnoj prostoriji i nikada se u žurbi ne smije rashlađivati u hladnjaku.

serviranje

Ukoliko temperatura vina nije odgovarajuća, ona se može korigirati frapiranjem (hlađenje vina ledom), ali se to uglavnom izbjegava jer nagla promjena temperature može utjecati na balansiranost okusa i aroma, a samim tim i na kakvoću vina. Zbog svega toga nužno je znati kako je za bijela suha vina (Žilavka) najpogodnija temperatura posluživanja između 10 i 12 stupnjeva C, dok je najpogodnija temperatura za posluživanje crvenih vina (Blatina) između 15 i 18 stupnjeva C.

S druge strane, šampanjci i pjenušava vina poslužuju se pri temperaturi od 6 do 8 stupnjeva C a ružičasta vina između 12 i 14 stupnjeva C. Kako bi se olakšalo praćenje temperature vina, prilikom serviranja danas u poljoljekarnama možete pronaći i specijalne mjerne instrumente (vinske termometre) koje su prilagođeni anatomiji boce. Cijena im je zanemariva a praktičnost velika, tim više što su na njihovoj poleđini ucrtane poželjne vrijednosti temperature serviranja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.