Teškoće u čuvanju vina

2687

Tople proljetne i još toplije ljetne dane najbolje podnose suha vina koja su općenito manje zahtjevna tijekom čuvanja, pogotovo ako su na vrijeme pretočena, zaštićena optimalnom količinom SO2 (oko 25 mg/L), bez dodira sa zrakom (pune bačve; plutajući poklopci; parafinsko ulje; inertni plin), stabilizirana na bjelančevine (primjenom bistrila) i fino filtrirana.

Uz zadovoljavanje ovih uvjeta, one idealne osigurava i kontrola temperature u podrumu.

Obzirom da je velika većina proizvođača, pa čak i onih amaterskih, uspjela proizvesti maksimalno korektna, pa čak i izvrsna vina, dobar dio njih je zaboravio da ih treba držati pod kontrolom i u ovom razdoblju, kada su količine sve manje, a uvjeti čuvanja sve teži.

Među najvećim problemima trenutno u podrumima, definitivno su pojava oksidacije, hlapive kiselosti, refermentacije, zamućenja i različitih mikrobioloških promjena, odnosno bolesti. Za prve probleme u vinu, dovoljno je ne ispuniti ili provesti bilo koji od navedenih postupaka, a pogotovo ako je od početka u pitanju bilo grožđe lošije kvalitete, nekontrolirana ili otežana fermentacija kao i ostatak neprevrelog šećera ili možda nedostatak kiselina u vinu.

Loše grožđe sa sobom nosi različite enzime koji uzrokuju oksidaciju već u moštu, različite mikroorganizme (kvasce i bakterije) koji uzrokuju cijeli niz bolesti vina, pri čemu ostatak šećera u vinu djeluje kao mamac za sve njih jer im osigurava idealne uvjete za rast i razvoj, a velika je vjerojatnost i od pokretanja naknadne fermentacije (refermentacije).

Uslijed povećanja temperature, neka vina se zamute zbog nestabilnosti na bjelančevine, što se može riješiti upotrebom bentonita.

Preventivno djelovanje se nekad čini nepotrebno ili skupo, međutim najčešće predstavlja veću sigurnost i uspješniji ishod proizvodnje i dozrijevanja vina. Preventiva tako podrazumijeva berbu i preradu tehnološki zrelog i zdravog grožđa, primjenu svih mjera zaštite i higijene tijekom procesa vinifikacije, te stalni nadzor i kontrolu dobivenog vina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.