Čišćenje pljesnivih bačvi

2946

Pljesnive bačve prepoznajemo po sivozelenoj plijesni koja se nalazi s vanjske i unutrašnje strane.

Ukoliko je na bačvi malo plijesni, postupa se kao i kod octikavih bačava, a ako je bačva potpuno pljesniva, potrebno ju je rastaviti, strugati dužice do zdravog drva, pa ponovno sastaviti i postupati kao s novom bačvom.

Ako vino dospije u pljesnivu bačvu, ono će poprimiti okus i miris po plijesni. Miris po plijesni može poprimiti vino, koje je prerađivano od grožđa koje je bilo napadnuto sivom plijesni-Botrytisom. Nakon što se vino iz bačve istoči, bačva se mora oprati prvo hladnom, a zatim vrelom otopinom kuhinjske sode 3 do 5% , iznimno ako je plijesan duboko ušla u drvo, trebat će bačve prati koncentriranom sumpornom kiselinom i hipermarganom. Nakon ispiranja bačve hladnom vodom, bačvu treba osušiti i suhu zasumporiti.

Potrebno je podrumske prostorije povremeno prozračiti kako bi se relativna vlaga zraka održala na 80 %, a najbolje je ako je u podrumu provedena ventilacija.

Postupak čišćenja bačvi

Prilikom čišćenja pljesnivih bačava kao vrlo efikasno sredstvo može nam poslužiti otopina sumporne kiseline i hipermangana (kalijev permanganat). Na 100 litara hladne vode doda se 1 decilitar sumporne kiseline i 200 grama hipermangana. Tom otopinom ispire se bačva, a potom se tekućina istoči. Ispiranje se sprovodi 2 do 3 puta, a za posljednje ispiranje koristimo samo čisti hipermangan (otopinu); 200 grama na 100 litara hladne vode. Nakon pranja hipermanganom bačvu treba isprati vrućom vodom i na kraju ponovno s vrućom vodom, ali onom kojoj smo prethodno dodali 200 grama vinobrana na svakih 100 litara zapremnine bačve.

Ako se u bačvi razvila plijesan žute ili sive boje liječimo na slijedeći način: … najprije bačvu ispiremo hladnom vodom, a potom ulijemo živo vapno (na svakih 100 litara volumena bačve dolazi 2 kilograma vapna i 10 litara hladne vode). Očito je da živo vapno gasimo u bačvi. Na predviđeni otvor stavimo pipu, ali je otvorimo kako ne bi došlo do deformacije dužica i kako ne bi vruća para pod pritiskom oparila lice vinogradara. Tokom dana bačvu povaljamo nekoliko puta, zatim je napunimo hladnom vodom i ostavimo ne-koliko dana (najmanje 2 do 3). Istočimo potom vodu, osušimo bačvu i zatim kao suhu oštro zasumporimo, tako da na volumen bačve od 300 litara zapalimo dvije sumporne trake.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.