Sve o breskvama i nektarinama

7989

Breskve su ukusno voće jednako popularno konzervirano i u svježem stanju. Nešto je manje poznata breskvina srodnica glatke pokožice, bez dlačica – nektarina.

Valja naglasiti da je uzgoj ovih dviju voćaka stanovit rizik u svim krajevima s hladnijom klimom. Problem nije otpornost na hladnoću, jer su hladne zime zapravo dobrodošle. Kritično razdoblje počinje potkraj veljače i na pocetku ožujka, kad se otvaraju cvjetovi, jer u to doba nema kukaca i oprašivača, a česti su i noćni mrazovi.

Štetu nanose i jaki pljuskovi te snažni vjetrovi, a preduvjet uspješnog zrenja plodova svakako je dugo, toplo i sunčano Ijeto Ako mjesto nije osobito pogodno, tada umjesto nektarine izaberite breskvu, jer su nektarine osjetljivije, a i urodi su im slabiji. Breskvu uzgajajte kao fan, a ne kao vazu. Premda je vaza uzgojni oblik koji se lakše održava i daje veće prinose, fan je pogodniji jer, zahvaljujući blizini zida, bolje podnosi previsoke i preniske temperature, kao i nalete jakih vjetrova. Zid treba biti okrenut prema jugu ili jugozapadu – druge orijentacije jednostavno ne dolaze u obzir.

Izaberite iskušanu i provjerenu sortu kao sto su Peregrine ili Rochester, no pri odabiru imajte na umu da bi u južnim krajevima najpovoljnije vrijeme berbe bilo sredinom rujna, a u sjevernijim još i ranije; što je berba pojedine sorte ranija , to su veći izgledi za uspješan uzgoj. I breskve i nektarine samooplodne su, tako da ne trebaju oprašivače.

Izbor sorti

Introducirani kultivari breskve prisutni na našem području i u našim rasadnicima su: Early Crest (-37), Maycrest (-28), Springcrest (-23), Spring Lady (-17), Dixired (-15), Iris rosso (-9), Royal Glory (-5), Flavorcrest (-3), Red Haven (0), Rich Lady (+2), Maria Bianca (+8), Maria Marta (+8), Glohaven (+10), Elegant Lady (+13), Suncrest (+19), Cresthaven (+30), Fayette (+32), Early O’Hanry (+38). Od kultivara nektarine zastupljeni su sljedeći: Armking (-20), Supercrimson (-10), Weinberger (-4), Caldesi 2000 (-3), Earlysungrand (0), Springred (+2), Indipendence (+7), Red Diamond (+10), Summer Grand (+16), Flavortop (+17), Stark Red Gold (+21), Maria Aurelia (+27), Venus (+31), Sirio (+45) i Fairlane (+52). Brojevi u zagradi označavaju vrijeme sazrijevanja i to (-) je prije, a (+) je poslije sorte Red haven koja u našim prilikama sazrijeva oko 10. srpnja.

Detaljnije o sortama bresaka pogledajte u našoj agrobazi ovdje. sorte nektarina pogledajte na ovom linku.

Sadnja

Potrebno je zaklonjeno, sunčano mjesto i tlo dovoljno vlažno ali ipak ocjeđeno. Najpovoljnije vrijeme za sadnju sadnica s golim korijenom jest studeni, dok je kontejnerske sadnice najbolje saditi početkom jeseni.

sadnja bresaka

 

Rezidba

Rezidbu ne obavljajte zimi, a sve rane nastale rezidbom premažite voćarskim voskom. To je nužno da bi se smanjila opasnost od zaraze bakterijskim rakom i bolest »srebrnog lista«.

rezidba bresaka

kako prepoznati organe breskve

rezidba za rod

rezidba za rod 2

rezidba za rod 3

ljetna rezidba bresaka

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.