Šljiva – uzgoj i rezidba

15120

Kod uzgoja šljiva preporuča se uzgojni oblik popravljene piramide. Ovaj oblik osigurava čvrst kostur i dobro osvjetljenje krošnje.

 

rezidba sljive

Njezine karakteristike su da je visina debla 80 do 90 cm. Provodnica završava uspravnom produljnicom. Na provodnici se nalazi od 5 do 7 kosturnih grana u spiralnom rasporedu pod kutom od 120°, a međusobno udaljenih od 20 do 40 cm. Kosturne grane se nalaze pod kutom od 40° u odnosu na provodnicu. Kut se povećava prema gore za 5°. Da bismo postigli spomenuti oblik, moramo se usmjeriti na jednogodišnje sadnice, kod kojih možemo utjecati na odabir osnovnih (skeletnih) grana i usmjeravati ih na kut od 45°. Prilikom sadnje voćaka postavljaju se kolci, jer je prve godine potreban oslonac i deblu i provodnici. Kolac mora biti visok barem 1,5 m iznad zemlje.

Želimo li visinu debla 80 cm, sadnicu prikraćujemo 30 cm više, odnosno na 120 cm. Ako je rast dobar, odabiru se 2 ili 3 grane duljine od 60 do 70 cm i u lipnju se savijaju pod kutom od 45°. Sve mladice ispod prve skeletne grane pinciraju se na duljinu od 5 do 10 cm. Jednako tako i mladice ispod provodnice (do 10 cm ispod) pinciraju se zbog konkurencije. U drugoj polovini srpnja savijaju se bujne mladice i vežu uz kolac, da ne konkuriraju skeletnim granama. Ako su mladice vodoravne, ne moraju se vezati.

Druge godine, u veljači, prije početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. Provodnica se skraćuje na 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nismo savili konkurentne grane, one se odrežu do osnove. Ako provodnica nije viša od 40 cm, ostavlja se da raste. U vegetaciji sve do početka lipnja treba pincirati mladice (rez u zeleno) u blizini vrhova da bi produljnice osnovnih grana što brže rasle. Tijekom vegetacije izaberemo sljedeće osnovne (skeletne) grane na jednakom visinskom razmaku. U lipnju, osim što pinciramo grane blizu vrha osnovnih grana, moramo izabrati najpovoljnije sekundarne grane, višak se savije (ljetorasti), a prošlogodišnje mladice odrežu.

Treće godine nastavlja se odabir osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama odabiru se i uzgajaju sekundarne grane, smještene bliže provodnici. Odrežu se sve bujne grane koje rastu na ramenima grana prema unutrašnjosti krošnje. Odrežu se svi bujni ljetorasti koji se nalaze bliže od 60 cm od vrha osnovnih grana.

Četvrte godine i dalje više se koristi rez u zeleno (pinciranje, prorjeđivanje, čišćenje krošnje), a manje rezidba.

kako prepoznati organe sljive

Podloge za šljivu

Postoji niz podloga za šljivu. One moraju zadovoljavati dobru usklađenost s plemkom, dobro ukorjenjivanje i otpornost na pedološke i klimatske uvjete. Osobitu pozornost treba posvetiti bujnosti podloge (bujne, srednje bujne i slabo bujne). Pri uzgoju za industrijsku preradu i sušenje veće značenje imaju bujne i srednje bujne podloge (Myrobalana B i Myro-balana 29C). Najbolji uzgojni oblik za njih je prostorna piramida s razmakom sadnje 5×5 ili 5×4 m. Za stolne šljive (za svježu potrošnju) rabe se slabo bujne podloge kao što su: Ferlenain, Pixi, MrS 2/5 i Ishtara – Ferciana. Njihov uzgojni oblik je modificirani vretenasti grm a razmak sadnje je 3,5×1,5 m.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.