Štetnici jabuke

3037

Najveći štetnici jabuke su jabučni cvjetojed i jabučni savijač te lisni mineri.

cvjetojed

Jabučni cvjetojed jedan je od značajnih štetnika na jabuci…

Jabučni cvjetojed – Anthonomus pomorum

Pripada skupini najvažnijih štetnika jabuke u RH. Vrlo često i intenzivno napada voćnjake u blizini šuma. Spada u skupinu dugorilaša. Odrasli štetnik je smeđkast, dug oko 5-6 mm, izrazito dugog rila. Odložena jaja u cvjetnim pupovima i u unutrašnjosti cvijeta su bijela. Ličinke su bijele, duge 5-6 mm. Porast temperature >10°C potiče ih na aktivnost, a posljedica su ubodeni pupovi s jasno vidljivom rupom iz koje ponekad izlazi sluzava tekućina. Nakon ove dopunske ishrane počinju odlagati jaja u pupove i unutar otvorenog cvijeta. Jedna ženka u prosjeku dnevno odloži samo 1 jaje. Ukupno odloži oko 30 jaja. Stadij jaja traje 5-10 dana, nakon čega izlaze ličinke. One izgrizaju tučak i prašnike. Napadnuti pup prestaje se razvijati, a latice ostaju zatvorene, posmeđe pa izgledaju kao da su ofurene mrazom. Napadnuti cvijet otpada, a samo iznimno se iz oštećenog cvijeta razvije kržljavi plodić. Kornjaši tijekom ljeta ne prave značajnije štete već se spremaju na prezimljenje.

Jabučni savijač – Cydia pomonella

Jabučni savijač je naš najopasniji štetnik jabuke i kruške. Uzrokuje otpadanje nezrelih plodova čak i do 50 %, te preostalima značajno smanjuje kavalitetu. Jabučni savijač je leptir sive boje, s karakterističnom šarom na kraju krila. Njegove ličinke oštećuju plodove i uzrokuju crvljivost ploda. Štetnik ima dvije generacije. Krajem travnja i početkom svibnja gusjenice se preobraze u kukuljice. Iz kukuljica se u svibnju pojave mali leptiri. Kada gusjenice izađu van, 8-10 dana nakon polaganja jaja, ubuše se u plod i to obično kod čašice ili peteljke ploda. Gusjenica se hrani mesom ploda i razvija se oko 20 dana. Nakon toga napusti plod, spusti se na zemlju pomoću “paučinastog“ konca, zaprede se u zapredak i preobrazi u kukuljicu.

Lisni mineri

Postoji više vrsta lisnih minera: moljac vijugavih mina, moljac kružnih mina, moljac točkastih mina, moljac vrećastih mina te patuljasti moljac miner. Svi lisni mineri su mali leptirići. Raspon krila im ne prelazi 9 mm, a kod nekih vrsta niti 5 mm. Ličinke su prozirne, zelenkaste, žućkaste ili bijele, duge oko 5 mm. Uništavaju zeleni dio lista dok pokožica ostaje čitava. Unutar hodnika ostavljaju izmet. Imaju 2-5 generacija godišnje, a najveće štete pričinjavaju u kolovozu i rujnu. Obradom tla ispod voćaka i uništavanjem otpalog lišća, uništavaju se moljci. Zimsko prskanje se primjenjuje samo za vrste koje prezimljuju na voćkama (moljci vijugavih i kružnih mina). Insekticidi se primjenjuju odmah nakon cvatnje i to ako se u tijeku proljeća na deset listova nađe jedna mina ili u tijeku ljeta na jednom listu dvije mine.

Kalifornijska štitasta uš – Aspidiotus perniciosus

Spada u grupu najopasnijih štetočinja voćaka. Ženka rađa žive mlade vrlo je plodna. U našim uvjetima ova uš se javlja u tri generaacije godišnje. Prezimljuje u vidu ličinke. Štete pričinjava sišući voćne sokove uslijed čega cijela voćka oslabi.

Jabučna i kruškina buha – Psylla mali i Psylla pyri

Najveće štete prave ličinke u proljeće. Uzrokuje kržljavost pupova, te oni ostaju slijepljeni. Lišće se kovrča i otpada, plodovi zakržljaju, a na naličju lista nalazimo brojne buhe. Jabučna buha je zelenkaste boje, a kasnije posmeđi, duga je oko 3 mm i ima jednu generaciju godišnje. Kruškima buha je narančaste boje, duga 2-4 mm, i ima više generacija godišnje. Budući da prezime kao jaje na jabuci ili kruški korisno je kasno zimsko prskanje ili tretiranje insekticidima u vrijeme pojave mladih ličinki

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.