Defolijacija voćnjaka

3686

Voćka s većom količinom pričuvnog dušika u proljeće ima snažniji porast novih, ali i odrvenjelih izboja odnosno debla, sekundarnih te tercijarnih grana.

vocnjaci

Poznati je utjecaj rokova i visine davanja dušika na porast i razvitak pojedinih organa. Tako proljetno davanje dušika pospješuje rast izdanaka i listova na štetu rasta korijena. Ljetno davanje povisuje suhu tvar osnovnog dijela podloge i lišća u jesen i proljeće.

Najjednostavnija primjena odstranjenja lišća (defolijacija) je putem otopine UREE. UREA N 46 ili karbamid je visoko koncentrirano dušično gnojivo. Sadrži 46% dušika u amidnom obliku. Otopina UREE u vodi služi za prihranu biljaka dušikom preko lista. Pri tome treba voditi računa o primijenjenoj koncentraciji. Kada je riječ o kemijskom odstranjivanju lišća UREOM, ona se primjenjuje u višim koncentracijama u odnosu na prihranu tijekom aktivnog rasta i razvoja voćaka i plodova.

U većini slučajeva UREA se primjenjuje u koncentraciji između 5-7 % otopine, što bi značilo otopiti 5-7 kg uree u 100 litara vode. Navedene koncentracije mogu se primijeniti za jabuke, kruške, višnje, orahe, lijeske, bademe, šljive, breskve, smokvu i dr. Ranijim istraživanjima u nas (Petrokemija) vođena su tretiranja do 15 % otopine UREE na jabuci, kruški i vinovoj lozi, s tim da nije bilo vidljivog oštećenja izboja i pupova.

Nakon prskanja s povišenom koncentracijom UREE, dušik se usvaja u list i premješta u drvenaste dijelove i korijen te povećava pričuvni dušik u navedenim dijelovima voćke. Na taj način voćka koja raspolaže višom koncentracijom dušika omogućit će intenzivniji start u proljeće (bubrenje pupova, snažniji porast mladica i cvjetova).

Prskanja UREOM u listopadu dala su najviši prinos šljive u usporedbi s proljetnom primjenom u tlu. Prema istraživanjima izostanak dušika tijekom ljeta na jabuci Golden Delicious/Merton 793, rezultirao je ubrzanom opadanju lista, nižem ukupnom i topljivom dušiku, nižem proteinskom dušiku, fosforu i kalciju te većem udjelu škroba, ukupnog šećera te kalija u latentnim vršnim mladicama u usporedbi s punom primjenom ljetne dušične primjene. Uslijed izostavljene jesenske primjene dušika smanjen je broj cvjetnih pupova po stablu kao i zametanje plodova.

Zametanje plodova strogo ovisi o vremenu cvatnje. Isto tako istraživanja ukazuju na rezidualan učinak na rast i hranidbeni status lista u sljedećem vegetativnom razdoblju. Jesenske primjene 5 % i 10 %-tnom otopinom Uree pokazuju da se trajnost (vijek) jajnih stanica i zametanje plodova povećava. Primjenom 5 % UREE u ljetu, smanjuje se proizvodnja askospora gljivičnih bolesti čak do 97%.

Preporučljivo je tretirati i otpalo lišće na tlu UREOM, radi brže razgradnje te povećanja humusa u tlu. Lišće na tlu prska se nakon opadanja u jesen ili rano u proljeće.

Prema američkim izvorima raspadanje lišća u studenom ili travnju smanjuje rizik od pojave krastavosti za 80-90%. Prskanje voćaka s 5 – 7 % otopinom UREE preporučuje se obaviti prije promjene boje lišća ili tek nakon promjene zelene boje u svijetlozelenu ili žutu, ili pak u žutocrvenu, ali svakako prije prvih mrazeva.

Osim zasebne primjene UREE, za opadanje lišća (defolijacija), ona se može koristiti u kombinaciji s 1% bakrenim kelatom (Cu EDTA) ili 1,5% cink sulfatom. U tom slučaju UREA se primjenjuje kao 3 %-tna otopina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.