Najčešće sorte jagoda

261

QUEEN ELISA

Sorta selekcionirana u Italiji 1996. na Istituto Sperimentale per la Frutticoltura- Sezione di Forli križanjem sorti Miss i USB35 (Lateglow x Seneca). Uvedena u proizvodnju 2003-e godine.Srednje bujnog porasta i ujednačenog oblika grma. Srednje veliki do veliki listova, svjetlozelene boje izraženijeg sjaja. Listovi su nazubljeni. Cvijet se nalazi na istoj razini s listovima ili neposredno ispod. Na cvjetnoj stapki se nalazi 5-8 cvjetova srednje veličine. Plod je srednje veličine, nešto manji nego plod Missa 15-20%, prosječne težine 20-25 gr, stožastog do tupostožastog oblika, vrlo ukusan, sjajno crvene boje. Krupnoća ploda opada na kraju berbe. Tvrdoća ploda vrlo velika. Vrijeme cvatnje je rano, dva dana iza Missa , 6-7 dana prije Marmolade.

Vrijeme dozrijevanja je isto ili dva dana poslije Missa (5-8 dana prije Marmolad ).Otpornost na korjenove bolesti jako dobra. Osrednja otpornost na pepelnicu i antraknozu. U proizvodnji na otvorenom u kišnim godinama osjetljiva na trulež ploda, alternariju i bakterijsku pjegavost .

Rana sorta pogodna za proizvodnju u plastenicima. U odnosu na Miss, dosta je boljih organoleptičkih svojstava, ali nešto manje prosječne težine ploda. Prinos je dobar i kreće se od 0,6-0,8 kg/grmu. Vrlo otporna na transport i manipulaciju, a berba plodova može biti svaki 4- 5 dana bez opasnosti da smekšaju i potamne na grmu.

MISS

Sorta selekcionirana u Italiji 1988 god., dobivena križanjem sorti (Honeoye x Comet)x Dana. Uvedena u proizvodnju 1993-e godine. Sorta srednje bujnog rasta i srednje brzine porasta. Lišće je veliko, okruglastoga ili eliptičnoga oblika, tamnozelene boje. Cvat je kratak do srednje dug. U cvatu dolazi 5-8 cvjetova. Vjenčić je srednje veličine, a sastoji se od 5-8 širokih i duguljastih latica. Čaška je mala i manja od vjenčića. Cvatnja je razvučena i duga. Plod je velik tijekom svih berbi prosječne krupnoće 25-30 gr. Prvi plodovi su jako krupni i ponekad nepravilnog oblika – deformirani, a kasnije su stožastoizduženog do jajolikog oblika.

Ne odvaja se lagano od čašičnih listića, odnosno lapova. Površina ploda je jednolično crvene boje i vrlo sjajna, a takva ostaje i poslije čuvanja u hladnjači. Meso je svijetlocrvene boje, a bijelo u sredini ploda. Dosta je konzistentno i slatkoga okusa, s laganom ugodnom aromom. Srce ploda je dobro razvijeno. Krupnoća ploda ne opada do kraju berbe. Tvrdoća ploda je osrednja, pogotovo ako prezrije. Vrijeme cvatnje je rano, 6-8 dana prije Marmolade. Vrijeme dozrijevanja je 8 dana prije Marmolade.

Otpornost na korjenove bolesti (Phytophthora cactorum) jako loša. Osrednja otpornost na pepelnicu i antraknozu. U proizvodnji na otvorenom u kišnim godinama osjetljiva na trulež ploda (Botrytis). Rana sorta pogodna za proizvodnju u niskim tunelima. Lagano se bere jer ima meku dršku ploda. Prinos je dobar u dobrim uvjetima i na novim terenima, a kreće se od 0,5-0,8 kg/grmu. Osrednje je otporna na transport i manipulaciju, a berba plodova mora biti svaka 2-3 dana.

ALBA

Sorta selekcionirana 1995. u Italiji, u istraživačkom centru New Fruits u Ceseni. Sorta snažnog uspravnog rasta, vrlo visoke produktivnosti. Lišće srednje veličine, tamnozelene boje. Cvijet je vrlo velik, u razini lišća. Cvatnja je obilna. Plod je krupan i ujednačen, vrlo pravilnog izduženo-konusnog oblika, sjajne crvene boje. Meso ploda je crveno, vrlo čvrsto, izvrsnih organoleptičkih karakteristika, vrlo aromatično. Vrijeme cvatnje: Rano, kao i Miss (cvate 6-8 dana prije Marmolade). Vrijeme dozrijevanja: 8 dana prije Marmolade .

Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode. Sorta kratkog dana, vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i odlične kvalitete plodova. Rano dozrijevanje, visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda ostale su važne značajke ove sorte. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu.

CLERY

Sorta je selekcionirana 1995-e. u Italiji CIV. Biljka je srednje jakog grma i srednje jake gustoće. Lišće je srednje intenzivno zeleno i jako svijetlo. Produktivnost je velika. Cvijet je u visini s lišćem ili malo niži, srednje velik i bogat je polenom. Plod je izduženo konusnog oblika, jarko crvene boje i osobito otporan na rukovanje i transport. Plodovi su srednje veliki i ujednačenog oblika, s odličnim organoleptičkim svojstvima, te su slatkog okusa i ugodnog mirisa. Cvate rano kao Miss. Vrijeme dozrijevanja: 5-6 dana prije Marmolade.

Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode. Rana sorta, pogodna čak i za kontinentalnu klimu, ali u proizvodnji u tunelima. Predstavlja odličnu kombinaciju produktivnih i komercijalnih značajki. Zahvaljujući ujednačenosti ploda i svjetloći epiderme, plodove ove sorte je i jako lijepo vidjeti, osim što imaju izuzetno kvalitetan okus i intenzivnu aromu.

MADELEINE

Sorta selekcionirana u Italiji CIV. Biljka je vrlo snažnog grma. Rast je poluuspravan, srednje gustoće. Lišće je intenzivno zelene boje i vrlo veliko. Cvijet je uzdignut nad lišćem, srednje velik, bogat polenom. Prvi plodovi su vrlo krupni i ujednačeni, pravilni , izduženo konusani, vrlo privlačnog izgleda. Površina ploda je intenzivno crvena, vrlo sjajna. Meso ploda je jarko crveno i vrlo čvrsto, čak i kod potpune zrelosti ploda, odličnih organoleptički svojstava. Vrijeme cvatnje je srednje rano, a otpornost na mraz slaba. Vrijeme dozrijevanja: 5-6 dana prije Marmolade.

Biljka je tolerantna na većinu kolesti korjena i lista, a osjetljiva je jedino na pepelnicu i bijelu pjegavost lista. Vrlo bujna sorta, prikladna za uzgoj i na iscrpljenim, siromašnim tlima. Zbog toga se na terenima normalne plodnosti za frigo sadnice preporučuje prije sadnje obaviti samo organsku gnojidbu, a fertirigacija se obavlja 2-3 puta u jesen, a na proljeće tek iza početka cvatnje. Dobri rezultati su postignuti i zelenim sadnicama. Vrlo zanimljiva za tržište zbog izvrsnog okusa i izgleda. Prinos od 20-30 t / ha.

MAYA

Sorta selekcionirana u Italiji 1992. godine, u istraživačkom centru New Fruits u Ceseni. U komercijalnoj primjeni od 1998. godine. Srednje do jakog grma, pomalo raširenog rasta, visoke produktivnosti.Cvijet: Srednje velik, u razini s lišćem ili ispod njega. Cvatnja je obilna. Plod je vrlo krupan, izduženog oblika, pravilan. Čaška je srednje veličine, lako se odvaja od ploda. Površina ploda donekle je osjetljiva na manipulaciju, žive jednolične, sjajne crvene boje. Oraščići su žućkasti, srednje veliki, blago utisnuti ili u ravnini s površinom ploda. Meso ploda srednje je čvrstoće, crveno, dobrog okusa. Vrijeme cvatnje je rano 7 dana prije Marmolade. Vrijeme dozrijevanja: Rano, 3 dana prije Marmolade.

Sorta pogodna za različita područja uzgoja, zanimljiva zbog visoke produktivnosti i privlačne, izdužene forme plodova. Vrlo rano cvate, a prvi cvjetovi znaju biti siromašni polenom, pa daju deformirane plodove. Osnovni nedostatak vezan je uz konzistenciju ploda, koja u uvjetima povišenih temperatura može biti nešto slabija. Biljka je tolerantna na antraknozu, a osjetljiva na alternariju.

MARMOLADA

Sorta selekcionirana u Ferari (CIV) 1984˝. u proizvodnji od 1989. Nastala križanjem Gorella x Sel. n15. Kompaktan, srednje gustoće, uspravnog rasta. Lišće tamnozeleno i nikad klorotično. Cvijet je uzdignut iznad lišća, velik, bogat polenom. Cvatnja je obilna i dugotrajna. Plod je srednje velik do velik prosječne težine 22-25 gr. Plod pravilno konusan, sa ponekad nepravilnim prvim plodovima. Vrh ploda je šiljast, a u sredini je malo spljošten. Čaška je srednje veličine i ne odvaja se lako od ploda. Meso ploda je intenzivno crveno, čvrsto, srednje slatkoće i kiseline, aromatično. Unutrašnja šupljina je mala. Plodovi dobro podnose manipulaciju i transport. Vrijeme cvatnje je srednje rano kao i elsanta. Vrijeme dozrijevanja: 2-3 dana nakon Elsante (u području Dalmacije 01.-12. svibnja, a u kontinentalnom području 23.-27. svibnja). Otpornost na trulež – botritis i antraknozu je slaba. Otpornost na ostale bolesti osrednja.

Sorta visoke rodnosti, otporna na niske temperature pogodna za kontinentalna područja. Vrlo produktivna, s velikim i ujednačenim plodovima. Pokazala se vrlo pogodnom za različite uvjete uzgoja, uz mogućnost dobivanja druge berbe u ljeto. Sadnice tipa A+ i “Waiting bed” daju u proizvodnji odlične rezultate izvan sezone (jesenska proizvodnja u plastenicima, uzgoj jagoda u supstratu). Najveća mana sorte su ponekad deformirani plodovi i tamna boja ploda u punoj fiziološkoj zrelosti. Prinos u plastenicima od 0,8 -1 kg po sadnici.

AROSA

Sorta selekcionirana u Ferari (CIV) 1984 u proizvodnji od 1999. Biljka je srednjeg vigora, uspravnog rasta i srednje gustoće. Lišće je srednjeg intenziteta zelene boje, svijetlo. Produktivnost je visoka. Cvijet je u visini sa lišćem, srednje veličine, vrlo bogat polenom. Cvatnja je kontinuirana. Plod je pravilno konusan, površina ploda je i na dozrelim plodovima svijetlocrvena. Prvi plodovi mogu se odlikovati izduženim oblikom. Plod je srednje velik, a veličina ploda je konstantna zahvaljujući postupnoj cvatnji. Izuzetna čvrstoća mesa dozvoljava berbu plodova i u najboljem stadiju dozrelosti za konzumaciju ploda. Potpuno dozreli plodovi dobrog su izgleda i osrednjih organoleptičkih svojstava s uravnoteženom količinom slatkoće i kiselina. Vrijeme cvatnje je srednje rano kao Marmolada. Vrijeme dozrijevanja: 1-2 dana nakon Marmolade. Otpornost na trulež – botritis i antraknozu je slaba.Otpornost na ostale bolesti dobra.

Sorta je pogodna za područje kontinentalne Europe, s odličnom kombinacijom produktivnih i komercijalnih karakteristika. Čvrstoća mesa i otpornost površinskog sloja ploda zajedno sa stabilitetom boje omogućuju berbu u razmaku 4- 5 dana. Sorta se dobro uzgaja u tresetu (hidroponija), pri čemu dolazi do jake druge cvatnje i izuzetno kvalitetnih plodova.

RAURICA

Sorta selekcionirana u Ferari (CIV) 1984. u proizvodnji od 1999. Snažna i jakog porasta, otporna na hladnoću. Cvijet se razvija u istoj visini sa lišćem, bogat je polenom, sa snažnim korolama. Plod je velik, konusan, svijetlo crvene boje. Meso je svijetlocrveno sa srednjom količinom kiseline i šećera. Vrijeme cvatnje: Kasno i dugo. Vrijeme dozrijevanja: Kasno, šest do osam dana nakon Marmolade. Otpornost na većinu bolesti dobra jako dobra.

Ova sorta testirana je na različitim područjima i na svima je postigla vrlo visoke prinose sa izuzetno velikim plodovima. Među kasnijim sortama Raurica je jedna od najboljih za proizvođače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here