Uzgoj limete

3012

Limeta je agrum koji je hibrid nastao križanjem limuna i cedra, a potječe iz jugoistočne Azije. Najčešće uzgajana sorta limete je Perzijska limeta.

Za uzgoj limete poželjno je da je tlo dobro drenirano, jer korijen limete teško podnosi preveliku količinu vode u tlu i postoji mogućnost od njegovog truljenja. Sve sorte limete uzgajati možete u zatvorenom prostoru i staklenicima, ali je obavezno biljci osigurati dovoljno svijetla. Osim u staklenicima, uzgajati limetu možete i u lončanicama, ali treba voditi računa da zapremnina lončanice mora biti najmanje 50 litara.

Sadi se u proljeće tako da se u rupu, dubine i širine 60×60 cm, doda 4-5 lopata zrelog stajnjaka i 10 do 20 dkg N:P.K- 7:14:21 ili njemu sličnog gnojiva. Nakon što se gnojiva izmješaju s tlom, posadi se sadnica s cijelim blokom supstrata te na istu razinu kao što je bila u plastičnoj vrećici u rasadniku. Za prihranjivanje tijekom vegetacije se koriste tekuća gnojiva za agrume u kojima su uravnoteženi makro i mikroelementi. Gnoji se folijarno ili zajedno s vodom za navodnjavanje. Nakon sadnje, sadnicu skratimo na 60 cm iznad tla.

Iz vršnih pupova će krenuti nekoliko izboja od kojih se ostave 3-4 izboja dobro raspoređena oko debla. Kasnije, rezidba se svodi na skidanje vodopija, bolesnih i suhih grana i onih koji se isprepliću. Da bi bolje prezimila, limetu se može tretirati s jednim od pripravaka na bazi bakra (cuprablau, bordoška juha, nordox) koji će ujedno spriječiti i razvoj gljivičnih bolesti. Također se stablo limete treba zaštititi omatanjem s agrotekstilom koji propušta svjetlo i povećava temperaturu za 3-4°C. Još bolji način je oko stabla zabiti tri kolca i oko njih i iznad dvostruko omotati agrotekstil. Za vrijeme toplijih zimskih dana poželjno je nakratko skidanje zaštite i prozračivanje radi spriječavanja množenja lisnih ušiju.

Limete su svrstane u dvije skupine sorata: Limete sitnih plodova (Citrus aurantifolia) – u ovoj skupini se ističe sorta meksička limeta. Cvijetovi su joj najmirisniji od svih ostalih limeta pa se koristi u industriji eteričnih ulja, u karipskoj kuhinji i proizvodnji punča. U vrlo kiselim plodovima ima dosta sjemenki. Sjemenjaci meksičke limete se koriste kao test biljke za virusnu bolest tristecu. Limeta cijepljena na podlogu Poncirus trifoliatu je tolerantna na ovu bolest. Limete krupnih plodova (Citrus latifolia) – najpoznatija i najviše uzgajana je sorta tahiti. Ovo je besjemena sorta, manje kisela od limete sitnih plodova i slabijeg mirisa. Na Floridi je, od sorte Tahiti, dobivena nova sorta bearss koja je po svojstvima jednaka matičnoj sorti.

Od štetnika su najčešće lisne i štitaste uši, grinje, tripsi, kornjaši, nematode i skakavci. Srećom, limetu ne napada voćna muha (Ceratitis capitata). Značajnije bolesti su gumoza i antraknoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.