Proljetna prihrana trajnih nasada

2637

Proljetnom gnojidbom voćnjaka i vinograda dodaju se hraniva potrebna za novo vegetacijsko razdoblje pa se na taj način postiže snažniji, siguran razvoj tijekom vegetacije, viši prinos, kvalitetniji, veći i obojeniji plodovi sa više šećera i suhe tvari u plodovima.

Provedenim istraživanjima utvrđeno je da proljetnom i kasno proljetnom prihranom maslina omogućuje se veći randman maslinovog ulja, veći sadržaj fenola, povećan sadržaj oleinske kiseline te veći udio aromatskih tvari u ulju, čime se pridonosi većoj zdravstvenoj vrijednosti takvog ulja. Isto tako u sličnom istraživanju kod jabuka i kupina dobili smo veće plodove s većim sadržajem suhe tvari.

Ovo naročito vrijedi za dušično sumporna gnojiva ASN i Petrokemijas. Za proljetnu prihranu trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici) namijenjena su dušična (KAN, UREA) i dušično sumporna gnojiva (ASN i Petrokemijas), ali i NPK gnojiva ukoliko se nije obavila osnovna gnojidba u jesen.

Ukoliko u jesen fosfor i kalij nisu unijeti u tlo obavlja se i osnovna gnojidba sa NPK 7-20-30, u količini od 350 – 600 kg/ha (35 – 60 kg/1000 m2 ).

Na neutralnim i kiselim tlima prihranu obavljamo s KAN-om i UREOM, dok na lužnatim (karbonatnim) tlima poželjno je gnojiti sa ASN-om ili Petrokemijasom. Primjena dušično sumpornih gnojiva moguća je na kiselim tlima, ali je potrebno obaviti kalcizaciju.

Urea predstavlja visoko koncentrirano dušično gnojivo koje sadrži 46 % dušika u amidnom obliku, a koje se pod povoljnim temperaturnim uvjetima lako razgrađuje u amonijski i nitratni oblik. Stoga preporuča se primijeniti UREU kada temperatura tla dostigne 10°C.

KAN predstavlja dušično gnojivo amonijev nitrat kojemu je radi poboljšanja fizičkih osobina dodan mljeveni dolomit. Sadrži 27 % dušika od čega je polovica u amonijskom, a pola u nitratnom obliku te do 4,8 % magnezija (MgO) i 6,5 % – 8,5 % kalcija (CaO). KAN se proizvodi kao granulirani ili prilirani.

Petrokemijas (amonijev sulfat NS 20-24) predstavlja ekološko prihvatljivo gnojivo s brojnim
pozitivnim osobinama poput lake vodotopljivosti, ujednačene granulacije, stabilnih fizikalno kemijskih svojstava. Posebno je interesantan za maslinare i uzgajivače lupinastog voća (orah, lijeska, badem, kesten) jer povisuje postotak ulja u plodu. Primjenjuje se 300 – 400 kg/ha (30 – 40 kg /1000 m2 ) rano u proljeće te tijekom svibnja i lipnja 100 – 150 kg/ha.

ASN (amonijev sulfonitrat NS 26-15) je dušično sumporno gnojivo s brojnim ekološkim, fizikalnim i kemijskim prednostima namijenjeno ishrani voćaka i vinove loze jer povećava sadržaj proteina, šećera, suhe tvari, ulja te naglašava obojenost plodova. Primjenjuje se u prihrani u količini 150-400 kg/ ha godišnje s tim da se navedena količina podijeli na više obroka. Preporučljivo je ukupnu godišnju količinu dušičnih gnojiva podijeliti na više obroka (najmanje dva; prva prihrana tijekom veljače do kraja travnja i druga prihrana od kraja travnja do sredine lipnja) kako bi se učinkovito iskoristio dušik od strane korijena voćke i spriječili veći gubici. Za trajne nasade u rodu preporuča se 100 – 120 kg dušika na hektar (10 – 12 kg N/1000 m2 ili 10 – 12 g/ m2 ) s tim da prvi obrok ne prelazi 80 kg dušika po hektaru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.