Fran je jari dvoredni ječam. Visokorodna sorta s potencijalom rodnosti većim od 7 t/ha, visokog uroda zrna i. klase. Namjenjen potrebama industrije slada i stočarstva. Niskog je habitusa rasta (oko 62 cm), znatno otporniji na polijeganje nego sorta jarog ječma Jaran. Zrno mu je vrlo krupno (masa 1000 zrna oko 50 grama), okruglasto, ujednačeno (udjel zrna i. klase 94–97% ), izvrsno formirano s fino navoranim pljevicama svijetložute boje, s odlikom izrazito visoke hektolitarske mase zrna (iznad 70 kg). Tolerantan je na rasprostranjene bolesti i štetočine ječma , a po dužini vegetacije pripada ranozrelim sortama jarog ječma s dobrom otpornošću na sušu.
Proizvođač: Poljoprivredni institut Osijek
Vrsta: jari ječam
Optimalni rok sjetve: od 10. veljače do 20. ožujka sa 450 klijavih zrna po m2