Ekološka proizvodnja na samo 0,68 posto ukupnih površina

708

Zakon o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na snazi je od 2001. godine, a pripadajući pravilnici od 2002. godine.

Zakon i pravilnici usklađeni su s relevantnim propisima EU. Zakonom je regulirana ekološka proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, prerada, trgovina, označavanje i deklariranje proizvoda, potvrđivanje (certifikacija), obavljanje stručnog i inspekcijskog nadzora.

Interes za ovaj način proizvodnje je u značajnom porastu. To potvrđuju brojke o porastu površina u ekološkoj poljoprivredi, sa 51 ha u 2002. godini na 7.577 ha u 2007. godini, kao i porastu broja proizvođača u ekološkoj poljoprivredi sa 130 u 2003. na 477 u 2007. Međutim, to je svega 0,68% cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, što je neznatno u odnosu na države članice EU sa prosječnim udjelom od 10%.

U konvencionalnoj poljoprivredi evidentno je prekomjerno i neracionalno trošenje neobnovljivih prirodnih resursa, kao i razne mjere koje ostavljaju trajne štetne posljedice na cjelokupnu prirodu i prirodne procese remeteći tako dugi niz godina uspostavljanu ravnotežu u prirodi.

Cilj ekološke poljoprivrede je zadržati plodnost tla, smanjiti onečišćenje okoliša, održavati dostignutu
razinu proizvodnje i poboljšati zdravlje i živote ljudi. Ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom nastoje se iskoristiti potencijali određenog ekosustava, odnosno gospodarstva, stimulirajući, jačajući i harmonizirajući biološke procese pojedinih njegovih dijelova. Sve više raste svijest o potrebi očuvanja prirode i ekološka proizvodnja je ta koja uvažava sve prirodne zakone i osigurava dugoročno bolje rezultate.

Prema podacima kontrolnog tijela značajan porast ekoloških proizvođača bilježi se 2008. godine i od tada se stalno povećava. Kontrolno tijelo za ekološku proizvodnju akreditirano je u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za provođenje stručnog nadzora, a krajem 2010. godine ovlašteno je i za obavljanje certifikacije ekoloških proizvoda. Sve su to bili potrebni postupci kako bi u budućnosti mogli doći na listu europskih kontrolnih tijela. Hrvatska još nije niti približno dosegnula preporučenu površinu od 10% pod ekološkom proizvodnjom.

Za konvencionalnu proizvodnju Europska komisija je uvela kvote koje neće biti lako prijeći, dok je za ekološku proizvodnju razvoj neograničen. U razvoju ekološke proizvodnje Hrvatske šume imaju nezamjenjivu ulogu jer gospodare šumom kao jednim od najvrjednijih prirodnih resursa. Mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje su veliki izazov u budućnosti. Put ukupnog ekološkog razvoja ide i preko ekološke poljoprivrede, za koju imamo sve pretpostavke. Ono što je naša najveća vrijednost je čist i očuvan okoliš. Prirodni resursi voda i šuma su od neprocjenjive vrijednosti i na nama je da ih samo racionalno i odgovorno iskoristimo za naš gospodarski razvoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.