Lisičarke, jedne od najpoznatijih vrsta gljiva

2312

Poslije vrganja, lisičarka je zacijelo najpoznatija gljiva u našim krajevima. Ljudi je relativno dobro poznaju, česta je, pa kad se poklope uvjeti raste u velikim količinama.

Ipak, treba odmah napomenuti da neiskusni berači lisičarku relativno lako mogu zamijeniti s otrovnom zavodnicom – Omphalotus olearius, i to prvenstveno zbog sličnosti boje klobuka dok su druge morfološke karakteristike različite – zavodnica raste busenasto na panjevima, veća je od lisičarke i kad ju držimo u ruci, cijela se ruka oboji narančasto-smeđe. Klobuk lisičarke žute je boje, a može biti i bjelkast ili narančasto-žut, 3 – 10 cm velik, s valovitim i kovrčastim krajevima, u centru manje-više ulegnut i vijugava oboda. Listići ili rebra su također žute boje i silaze s ruba klobuka prema dolje na stručak.

Stručak je gol i pun, nepravilan i svjetliji od klobuka. Meso je žutobijele boje, malo žilavo, a miris dosta ugodan i jak, podsjeća na breskve, okus je slatkast i blago ljutkast. Lisičarka raste po bjelogoričnim i crnogoričnim šumama od kraja svibnja do jeseni, najčešće grupno, mada je moguće pronaći i primjerke koji rastu pojedinačno. Izvrsne je kakvoće i spada po jestivosti u prvu kategoriju gljiva gdje joj mnogi daju prednost pred vrganjem.

Interesantno je napomenuti da lisičarka gotovo nikad nije rastočena od crva čak ni pod starost.

Juha od lisičarki

Potrebno je oko 40 dag lisičarki, žličica brašna, malo ulja, glavica crvenog luka, svježe isjeckano peršinovo lišće, sol, papar. Lisičarke dobro očistimo i izrežemo na što tanje listiće. Na malo ulja popržimo glavicu luka pa kad zazlati dodamo žličicu brašna i gljive te lagano pirjamo petnaestak minuta, dodamo sol, papar, zalijemo s litrom vode pa kuhamo još dvadesetak minuta. Pri kraju staviti vezicu sitno nasjeckanog peršinovog lista.

Rižoto od lisičarki

Potrebno je oko 40 dag lisičarki, maslinovo ulje, 0,5 dcl bijelog suhog vina, goveđi temeljac, sol, biber, 2-3 režnja bijelog luka, 30 dag riže.

Na maslinovom ulju popržimo isjeckani bijeli luk pa dodamo sitno narezane lisičarke, kratko propržimo naprestano miješajući, dodamo rižu i podlijemo goveđim temeljcem i vinom, malo posolimo, popaprimo i kuhamo dok voda ne ispari pa po potrebi dodamo još temeljca dok se riža ne skuha. Na kraju rižoto pospemo s isjeckanim peršinom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.