Kana je osjetljiva na niske temperature

5123

Poznato je nekoliko varijacija kane. Tako imamo visoke kane i do tri metra ali i kane visine 1,5 m te patuljaste oblike vrsta Canna indica kao što je lucifer, potpuno crveni perkeo i žuti puck.

kana

Ovi patuljasti oblici se uzgajaju i kao sobno cvijeće. Visoke kane imaju veoma lijep list, a šturi cvijet. Pogodne su za sadnju u špalir, pa se tako može stvoriti i vrtna intima. Najljepše su kane srednje visine koje imaju bujan crveni cvijet, a list je također krupan i dekorativan. Ove kane se najviše koriste kao vrtno cvijeće.

Za sadnju kana treba u jesen pripremiti tlo i to sa obradom tla izvršiti i gnojidbu sa NPK gnojivima. Ovo cvijeće je osjetljivo na niske temperature, pa se pojavom prvih jesenskih mrazova moraju vaditi iz zemlje. Stabljike kane režu se na visinu 10-15 cm, a rizomi se vade tako da se sačuva što veći busen zemlje koji tokom zime čuva rizome od isušivanja. Rizomi se stavljaju u skladište i slažu u hrpu.

Kao skladište može poslužiti suh podrum u kojem je stalna temperatura 10 stupnjeva Celzijevih. Početkom ožujka rizomi se iznose Kana je cvijeće osjetljivo na niske temperature, pa se pojavom prvih jesenskih mrazova moraju vaditi iz zemlje iz skladišta, čiste od zemlje i dijele. Busen se može podijeliti na 5-7 dijelova, ali tako da na svakom dijelu ostane dva do tri pupoljka. Poslije dijeljenja rizomi se sade u toplu leju u kojoj će uskoro potjerati izbojci. Do sredine svibnja biljke će postići visinu 15-20 cm i tada se mogu saditi u vrtu na željeno i ranije pripljemljeno mjesto. Na ovaj način smo izbjegli da kane stradaju od proljetnog mraza, a dobit ćemo rano cvjetanje.

Posađene kane treba redovito zaljevati odnosno treba ih obilno zaljevati jer samo tako možemo dobiti dobro razvijeno cvijeće, te stalno cvjetanje do pojave jesenskih mrazeva. Naime, kane se razmnožavaju rizomima i svaki rizom daje novu kanu i novi cvijet. Zato kane ne treba saditi gusto jer se tada brzo razmnožavaju i daju puno cvatnje. Za tako puno lista i cvijeta, kako je već rečeno, treba i tlo dobro u jesen pognojiti.

Protiv biljnih bolesti kana uspješna je zaštita rizoma poslije dijeljenja, a prije sadnje. Ova mjera se primjenjuje isto kao i za ostalo lukovičasto cvijeće. Kane se malo uzgajaju kao cvijeće, pa se bolesti niti ne pojavljuju.

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.