Gnojidba i njega sadnica ukrasnog drveća

1268

Gnojidba se može izvršiti organskim i mineralnim gnojivima. U jamu se prije sadnje stavi sloj zrelog stajskog gnoja (5-6 kg/m²) ili mineralno gnojivo formulacije NPK 7:20:30 ili 12:4:24+6Mgo (50-100 g/m²).

Izvor: Wikipedia

Magnezij je bitan mikroelement kod cnogoričnih vrsta, jer spriječava smeđenje iglica. U proljeće se biljke mogu prihraniti s NPK 15:15:15 ili NPK 12:4:24+6Mgo (50 g/m²) te početkom ljeta (25 g/m²).

Također se može izvršiti gnojidba i prihrana organskim peletiranim gojivima 100-200 g/m². Gnojiva u prihrani se rasipaju 20 cm oko biljke u zoni korjenove mreže.

Nakon sadnje može se vrtnim škarama ukloniti nepoželjne, oštećene grane ili skratiti grančice za 1/3 izboja radi formiranja krošnje, no to ovisi o biljnoj vrsti (na skici 1. i 2. crvenom bojom su označene odrezane grančice). Kod crnogorice se ne skraćuju izboji, jer rez može naštetiti izgledu biljke.

Tlo oko sadnice postavi se u obliku gnijezda, s ciljem da se tu zadržava voda nakon zalijevanja. Oko sadnice je poželjno staviti malč od sjeckane kore, radi sprečavanja rasta korova, zadržavanja vlage u tlu, a i radi dekorativnog izgleda.

Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci, za koje se vežu sadnice i drže ih dok se ne ukorijene, jer može doći do izvale sadnice zbog jačeg vjetra ili snijega.

U sezoni ljetne suše mlade posađene sadnice obvezatno se moraju navodnjavati ili zalijevati vodom (oko 10 l vode po sadnici jedanput – dvaput tjedno) i to najbolje u ranojutarnjim ili večernjim satima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.