Bromelije

41

Bromelije imaju veliku toleranciju na slabo osvjetljene prostore, njihovi listovi mogu dobro fotosintetizirati i pri manjoj količini svjetla kakva vlada u interijerima.

Idealno je držati bromeliju na suncu tijekom jutarnjih sati i zaštititi od izravne sunčane svjetlosti nakon toga; istočni prozor ili malo udaljen od prozora prema zapadu ili jugu, gdje ne prima cjelodnevne izravne sunčane zrake, također je pravo mjesto za uzgoj bromelija u zatvorenom prostoru. Zemlju u loncu, tj. mješavinu možete napraviti i sami: jedan dio tresetne mahovine te drugi dio perlita te malo usitnjene kore; dakle trebaju lakšu i propusnu zemlju. Što se tiče zalijevanja, bitno je da se bromelije ne prezalijevaju.

Ove biljke mogu podnijeti široki raspon temperatura, obično raspon od 12 do 28 °C smatra se prikladnim. Ne izlažite ih ispod 5 °C jer na te temperature nisu navikle. Bromelija je tropska biljka te u hladnim krajevima trebate paziti kako ćete je uzgojiti.

Bromelija nema potrebe za gnojidbom. Ako kvaliteta tla nije loša, lako možete pribjeći dodavanju komposta kasnije, ako i kad primjetite da biljka slabije napreduje. Možete koristiti dobro uravnoteženo, svenamjensko tekuće gnojivo, razrijeđeno napola, samo jednom u vegetacijskoj sezoni. Bromelije sporo rastu, a dodavanje previše gnojiva može dovesti i do ugibanja biljke.

Bromelije vole vlažno okruženje, s razinom vlage od 50 do 60 % te ih možete Aechmea fasciata svakodnevno orošavati vodom (dobro je vodu ostaviti da malo ishlapi klor ili pak koristiti destiliranu vodu). Zalijevajte bromelije u lisnu rozetu do trenutka kad nikne cvjetna stapka, a nakon toga ih zalijevajte umjereno u supstrat, jednom tjedno i to naravno kad se supstrat isuši. Do truljena korijenja može doći uslijed prezalijevanja. Uobičajene štetočine poput lisnih uši i paukovih grinja lako rješavamo neemovim uljem, organskim insekticidnim sapunom ili pak mehanički mlazom vode kojim ispiremo štetočine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.