Uzgoj ukrasnih čili papričica

945

Čili papričice su bliski srodnici paprike pa ako ste uspješno uzgojili krastavce ili rajčicu iz sjemena, za sadnju i uzgoj ljutih papričica trebat će vam manje iskustva i brige.

Sve što one traže je puno sunca, kvalitetno sjeme, dobra zemlja i umjereno zalijevanje. Višak vode mogao bi utjecati na smanjenje njegove ljutine i pojavu truleži.

U vrijeme kada su papričice stigle u Europu, velik broj njih su postale cijenjene ukrasne biljke. Pojedincima su bile zanimljive za sadnju zbog predivnih plodova koji dolaze u više boja.

U razdoblju od 1800. do 1920. godine, papričice su se poklanjale kao poklon za Božić, budući da ih krasi ljepota i šarenilo plodova.

Želite li da i vaš dom krase predivne ljute papričice, možete ih lako uzgojiti u teglicama i u zatvorenom, a možete ih i presaditi na otvoreno kada prođe opasnost od mrazeva. Lake su za uzgoj i možete je uzgojiti kao bilo koju drugu sobnu biljku.

Ako ih kupujete u obliku presadnica, dobro pročitajte upute koje dolaze uz njih. Naime, iako je većina ukrasnih papričica jestiva, postoje one koje nisu primjerene za jelo jer su tretirane sredstvima koja se regulira njihov rast zbog čega i ostaju patuljaste.

Neke od najpoznatijih ukrasnih čili papričica su:

  • Aurora
  • Sangria
  • NuMex Twilight
  • Medusa
  • Black Pearl

Ukrasne čili papričice nisu teške za uzgoj i ne zahtijevaju posebne uvjete. Ako ih želite uzgojiti iz sjemena, uzgajajte ih kao i sve druge čili papričice.

Zalijevajte ih kada se supstrat osuši na površini, ali pritom obvezno probušite rupice na dnu čaše kako bi voda mogla slobodno otjecati.

Kod gnojidbe vrijede ista pravila koja smo već naveli kod uzgoja ljutih čili papričica. Važno je da biljke ne gnojite sve dok ne razviju nekoliko pravih listova.

Jedino što bi vam moglo zadavati glavobolje kod uzgoja su bolesti lista, a njih možete spriječiti tako da biljku manje zalijevate. Naime, ova bolest se većinom pojavljuje kada biljke raste u nedovoljno dreniranoj i mokroj zemlji.

Želite li ukrasne čili papričice posaditi u vrt, pričekajte kasno proljeće kada prođe opasnost od mrazeva. Budući da jako vole sunce, nemojte ih saditi na mjesto na kojem im ne možete osigurati 8 sati sunca na dan jer tada neće moći razviti plodove.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.