Bez kvalitetnog sjemena nema lijepog travnjaka

225

Kod zasnivanja travnjaka na terenu na kojem ukrasna trava još nije rasla, u prvom dijelu pripreme tla, bitno je ukloniti korove, ostatke starih biljaka i kamenje, nakon toga možemo početi s obradom tla. Za rast trave najbolja su lagana, ocijeđena i prozračna tla.

Ako vaše tlo nema ovakve kvalitete, ne očajavajte. Svako tlo se može privesti svrsi određenim agrotehničkim metodama. Najčešće se novi travnjaci siju nakon građevinskih radova i, u ovom slučaju, oranje na 20 cm dubine bit će dovoljno da razrahli zbijenu zemlju. U slučaju neodgovarajućeg travnjaka koji svojim estetskim i drugim kvalitetama ne zadovoljava kriterije, najbolje rješenje je u kasno ljeto, kada je porast trave najveći, prskanjem totalnim herbicidima uništiti trenutni pokrov i preorati. Tri tjedna nakon ovog postupka površinu pripremamo za sjetvu i sijemo u jesen iste godine.

Prije fine obrade, teška i siromašna tla potrebno je pognojiti organskim gnojivima. Treba izbjegavati primjenu stajnjaka jer on u sebi obično sadrži dosta korova. Za gnojidbu je bolje koristiti organska peletirana gnojiva (Biorex, Frutorto i sl.), koja ne sadrže sjeme korova, štetne kukce ni uzročnike biljnih bolesti. Izbor i sjetva travnih smjesa Za razliku od jesenske sjetve proljetna ili ljetna sjetva ima problem s porastom korova koji su kompeticija travnjaku i narušavaju njegovu estetsku kvalitetu.

Stoga, odlučite li se za proljetnu sjetvu, najbolje vrijeme je do sredine svibnja. Ranije zasijani travnjak razvije bolji korijenov sustav i postane gust prije nastanka ljetnih vrućina. Izbor travnih smjesa ovisi od mjesta i namjene travnjaka. Danas na tržištu ima dosta travnih smjesa (Univerzalna, Sunce, Sjena i sl.), koje su pripravljene za različite namjene. Prije sjetve potrebno je izravnati površinu. Kod same sjetve bitno je pravilno rasporediti sjeme. Sjetvene norme se kreću oko 2,5 – 3,5 kg na 100 m2.

Optimalna dubina sjetve je oko 1 cm. Dakle, nakon razbacivanja sjemena potrebno ga je grabljanjem unijeti u tlo ili, u najboljem slučaju, pokriti sa zemljom. Nakon toga slijedi valjanje da se uspostavi što bolji kontakt sjemena i tla, tj. vode. Nicanje možemo poboljšati prekrivanjem površine agrotekstilom koji propušta vodu i toplinu, a ujedno služi i kao mehanička prepreka pticama da dođu do sjemena. I, konačno, kad mlade biljke niknu iz zemlje, moraju biti navlažene. Nakon nicanja potrebno je stalno održavati vlažno tlo. Prvi put se kosi kada je visina trave 10 – 15 cm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.