Zanimljivosti o gerberima

447

Gerber je poznat i omiljen zbog svojih velikih i šarenih cvjetova. Ustvari, radi se o vrlo raskošnoj vrsti cvijeća kojoj nije potrebno društvo u cvjetnjaku.

Međutim, i jedan jedini cvijet u vitkoj vazi bit će prelijep ukras na vašem stolu ili prozoru. Ipak, treba znati kako je proizvodnja gerbera vrlo zahtjevna te je stoga njihov intenzivan uzgoj i moguć samo u zaštićenim prostorima, poput plastenika i staklenika. Koliko mi je poznato, u našim krajevima postoji tek nekoliko individualnih proizvođača gerbera, koji su se koliko-toliko specijalizirali za njihovu proizvodnju. Svi oni dobro znaju kako je riječ o vrlo zahtjevnoj cvjetnoj vrsti kojoj treba znati i ugoditi. To pak zahtijeva regulaciju mikroklimatskih uvjeta u zaštićenom prostoru i njihovo održavanje unutar granica optimuma.

Pritom se, prije svega, misli na održavanje vlažnosti supstrata i pravilno izbalansiranu prihranu, a što sve izravno utječe na prinos i kakvoću cvijeta. A kada ih pak proizvedete, gerbere vrlo lako možete i prodati jer je naše tržište u tom pogledu više nego deficitarno.

Prateći inozemna iskustva, da se lako zaključiti kako se gerber sve više uzgaja u plastičnim loncima, dok se sadnja u zemljište postupno napušta. Tako se zbog niza problema do kojih je dolazilo uzgojem u tlu (pH tla, problemi s bolestima i štetnicima zbog uzgoja u monokulturi i sl.) posljednjih godina u proizvodnju uvodi sustav uzgoja cvijeća u supstratima (soilless). Na taj način ne dolazi do problema s tlom, jer se sadnice ne stavljaju u tlo već u supstrate te se ne mora gubiti vrijeme i trošiti sredstva na dezinfekciju.

Također, nema ni prijenosa i širenja bolesti iz razloga što svaka sadnica ima svoj vlastiti lonac. Pored toga, budući da se lonci s gerberima nalaze na stolovima, više se može proizvesti na jedinici površine i što je jako važno-uopće nama pojave botritisa i
drugih opasnih gljivičnih oboljenja. Zbog toga zaštita biljaka je puno jeftinija a samo zalijevanje puno lakše i jednostavnije. Nadalje, osim što biljke mnogo dulje traju u loncima nego u zemljištu i sama proizvodnja gerbera je, uz sve troškove, veća za najmanje 30 posto.

Čiste i snažne boje cvjetova glavni su adut gerbera. Izbor boja je golem i poziva na kombiniranje. Ali, treba znati kako zahvaljujući svojim lijepim cvjetovima, grmić gerbera ne traži nikakvo društvo, koje bi se ogledalo u nekoj drugoj dekorativnoj cvjetnoj vrsti. Osim toga, danas na tržište stalno izlaze nove, poboljšane sorte koje imaju mnoga nova svojstva, odnosno, sorte koje rastu kompaktno, stabljika im je čvrsta dok su cvjetovi trajniji no ikad. Tako postoje ispunjeni, polupuni i jednostavni cvjetovi tamnog ili svijetlog središta. Široka paleta obuhvaća boje od žute i crvene preko ružičaste pa sve do bijele. Jedino im još nedostaje plava boja. A u kući biljka treba svijetlo stanište, po mogućnosti na prozoru.

Ukoliko je zrak u prostoriji presuh, listove povremeno poprskajte vodom. Međutim, gerberi se već od konca travnja sasvim dobro osjećaju i vani na otvorenom, a možete ih i posaditi na svoju cvjetnu gredicu. Osobito pazite na redovito zalijevanje, a jednom mjesečno biljci dodajte malo tekućeg gnojiva.

Razlog slabe konkurentnosti domaće proizvodnje je nedovoljno poznavanje tehnologije proizvodnje gerbera. Jer ipak treba znati kako je proizvodnja gerbera u svijetu uglavnom orijentirana na uzgoj u specijalnim inertnim supstratima. Međutim, takva sofisticirana tehnologija uzgoja zahtijeva poznavanje svih aspekata proizvodnje s naglaskom na izbalansirano i pravilno doziranje hranjiva. Stoga bi svladavanje spomenutih tehnologija omogućilo stvaranje kvalitetnog proizvoda i veću konkurentnost domaćih proizvođača na tržištu. Do tada, sve ipak ostaje na sporadičnom uzgoju gerbera unutar obiteljskih plastenika i staklenika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.