Sadnja bromelija

401

Prilikom sadnje bromelija možete se odlučiti za bilo koji materijal lonca u koje ćete ih saditi: metalni, plastični ili glineni, iako se smatra da je glineni materijal jedan od boljih i kvalitetnijih materijala.

Lonci od terakote su izvrsna opcija jer su izdržljivi te upijaju višak vode. Kod bromelija je puno važnije (od materijala lonca u koji su posađene), veličina lonca, dakle ,,ne vole’’prevelike lonce već ‘’vole’’ rasti u manjim tijesnijim loncima. Najvažniji savjet je da izbjegavate presaditi biljke u veliki lonac; no kad to trebate, nemojte prije nego što vidite da korijenje viri iz dna, tj. da je lonac zaista tijesan; važno je i napraviti rupe na dnu lonca.

Bromelije imaju veliku toleranciju na slabo osvjetljene prostore, njihovi listovi mogu dobro fotosintetizirati i pri manjoj količini svjetla kakva vlada u interijerima. Idealno je držati bromeliju na suncu tijekom jutarnjih sati i zaštititi od izravne sunčane svjetlosti nakon toga; istočni prozor ili malo udaljen od prozora prema zapadu ili jugu, gdje ne prima cjelodnevne izravne sunčane zrake, također je pravo mjesto za uzgoj bromelija u zatvorenom prostoru.

Zemlju u loncu, tj. mješavinu možete napraviti i sami: jedan dio tresetne mahovine te drugi dio perlita te malo usitnjene kore; dakle trebaju lakšu i propusnu zemlju. Što se tiče zalijevanja, bitno je da se bromelije ne prezalijevaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.