Flamingov cvijet

610

Flamingov cvijet ili Anthurium se ubraja u omiljene sobne lončanice zbog svojih prepoznatljivih tamnozelenih sjajnih listova i crvenih cvjetova koji kao da su načinjeni od voska.

Cvjetovi anthuriuma se sastoje od jarkocrvenog tuljca – palista, koji je zapravo dio lista, i od žute cvati u obliku klipa. Iako je crvena boja zaštitni znak anthuriuma, ponekad možemo pronaći i cvjetove bijele ili ružičaste boje.

S obzirom na to da je anthurium porijeklom iz Južne Amerike, kao tipična tropska biljka zahtijeva puno svjetlosti, topline i vlage. Moramo ga držati na osvijetljenom mjestu, ali ne i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Potrebno ga je redovito zalijevati, najbolje kišnicom, s tim
da supstrat ne smijemo previše navlažiti, ali ne smijemo dopustiti ni da se zemlja u posudi isuši. Kao i ostale tropske biljke, i anthurium će nam biti zahvalan ukoliko ga jednom tjedno „istuširamo“ tj. postavimo u kadu i bocom za raspršivanje prskamo po biljci. Ako nemate kišnicu, tada za prskanje koristite destiliranu vodu, ili barem prokuhanu (i ohlađenu, odstajalu).

Anthurium općenito voli visoku temperaturu (ne podnosi temperature niže od 15ºC) i vlažan zrak, pa ga je preporučljivo dvaput dnevno (ujutro i navečer) prskati vodom, posebice tijekom zimskih mjeseci kada je u prostorijama zrak presuh zbog grijanja. Ljeti je dovoljno listove brisati mokrom spužvom koja ujedno skida i prašinu s njih. Od travnja do kraja rujna biljku je potrebno intenzivnije prihranjivati tekućim gnojivom kako bi se listovi i cvjetovi pravilno razvijali, dok već u zimskim mjesecima treba smanjiti prihranu.

Anthurium je potrebno presaditi svake 2-3 godine. Na dno novog cvjetnog lončića stavite dosta krhotina ili kamenčića (šljunak) kako biste osigurali dobru drenažu. Lončić možete postaviti na podložak koji stavite u šljunak (dekorativne kamenčiće), nasipan na neku veću plitku ukrasnu posudu. Svakodnevno pazite da na šljunku ima vode koja će isparavati i donositi potrebnu vlagu biljci. Zemlja u koju presađujete anthurium treba biti mješavina šumske zemlje i usitnjene mahovine, a možete dodati i malo odstajalog stajskog gnoja, te usitnjenog drvenog ugljena. Dubina sadnje mora biti ista kako je biljka posađena i u starom cvjetnom loncu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.