Hranidba kobila nakon ždrebljenja

3734

Ako je oždrebljenje prošlo normalno, a zdravstveno stanje kobile je dobro, ona treba dobivati kvalitetno sijeno i napoj od lanenog brašna (na 2 litre vode razmuti se 100 g brašna).

kobila

Ako nema lanenog brašna, može se upotrijebiti prosijano zobeno brašno ili pšenične mekinje. Svakog idućeg dana obrok koncentrata se povećava, tako da sa 7-8 dana kobila dođe na svoju normalnu ishranu koja će osigurati maksimalnu proizvodnju mlijeka.

Pošto je mlijeko prvih dana jedina, a zatim dugo glavna hrana ždrebeta, sve do zalučenja, njegov porast u mliječnom periodu ovisi o mliječnosti majke. Mliječnost kobile zavisi uglavnom od naslijeđenih osnova i od hranidbe. Dojne kobile mogu proizvesti od 10 do 12 kg mlijeka dnevno. Ta količina može se popeti prvih tjedana laktacije i do 30 kg, znači da je ponekad mliječnost kobile tolika da bi mogla othraniti i 2 ždrebeta, pa radi toga jednom ždrjebetu, koje ne može posisati cijelu količinu, osigurava često dnevni prirast od 1,5 kg i više.

Ako kobila može dati u laktacijskom periodu u trajanju od 150-160 dana oko 1500-1800 kg mlijeka, pa i više, i ako uz to radi, obrok treba da bude što izbalansiraniji kako bi podmirio sve njene potrebe. Nakon 7 dana po oždrebljenju u obrok se mogu postepeno unositi sočna hraniva, ako ih ima (paša, zelena pića, stočna repa, silaža), jer će ona povoljno uticati ne samo na probavu, nego i na sekreciju mlijeka. Kod kobila koje ne rade, kao npr. ergelska grla, sočna hraniva mogu da čine 1/2-3/4 od ukupne količine, a ponekad, naročito leti, mogu paša i zelena pića da budu jedina kabasta hrana u obroku.

Od koncentrata najbolje su kompletne smjese, ali se daje i zrnata hrana. Ostali principi su isti kao i kod radnih konja. Preporučuje se da se radna kobila važe po oždrebljenju i kasnije svakih 15 dana. Jača odstupanja od težine utvrđene prvog dana po oždrebljenju ukazuje da nešto nije u redu s ishranom. Obrok dojne kobile treba biti kvalitetan isto kao i kod krave muzare, a ako se kobila upotrebljava i za rad, treba o sastavu njenog obroka voditi još više računa. Naročita se pažnja poklanja nivou i kvalitetu proteina, zatim mineralnim materijama i vitaminima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.