Dobrobit konja i dionika u konjičkom sportu

576

Fédération Equestre Internationale (FEI) je međunarodna krovna organizacija koja propisuje pravila za olimpijske konjičke discipline: preponskog i dresurnog jahanja te eventinga kao i pravila za ostale konjičke sportove (endurance, zaprežni sport, voltažiranje, reining i parakonjaništvo).

Svake se godine pravilnici ažuriraju i postrožava FEI Kodeks ponašanja za dobrobit konja propisujući kako u svako vrijeme dobrobit konja mora biti na prvom mjestu te ne smije biti podčinjena natjecateljskom ili komercijalnom utjecaju. Pravilnici Hrvatskog konjičkog saveza usklađeni su s pravilnicima FEI-a pa se takav kodeks nalazi i na njihovim prvim stranicama. Službeno osoblje na konjičkim natjecanjima u Hrvatskoj čini izuzetne napore kako bi se kodeks ponašanja o dobrobiti konja primijenio u svim disciplinama konjičkog sporta.

Natjecatelji i konji bivaju diskvalificirani i novčano kažnjeni zbog okrutnosti, nehumanosti i zlostavljanja konja što predstavlja nepoštivanje dobrobiti konja kao osnovnog prioriteta sportskog natjecanja. Obavezna diskvalifikacija je za konje koji krvare ili imaju krvave tragove. Zabranjeno je korištenje iscrpljenog, šepavog ili ozlijeđenog konja te ostavljanje konja bez odgovarajuće hrane, vode ili treninga.

Različite metode treniranja i natjecanja ne smiju sadržavati tehnike koje mogu prouzročiti konju ozljedu i bol ili su ponižavajuće za konja. Svako korištenje medikamenata (doping) u svrhu postizanja boljih sportskih rezultata je strogo zabranjeno jer pored direktnog ugrožavanja dobrobiti konja, ugrožavaju sigurnost jahača i vozača, kao i selekciju konja zasnovanu na tako ostvarenim rezultatima. Iako je stupanj ozljeđivanja u konjičkom sportu relativno nizak, zbog ozbiljnosti ozljeda se, nažalost, ubraja u visoko rizične sportove i sprječavanju ozljeđivanja mora se posvetiti najveća moguća pozornost. Stoga Pravila FEI-a posebno naglašavaju najvišu razinu obrazovanja u području stručnosti važnih za njegu i korištenje natjecateljskih konja.

O dobrobiti konja se vodi više briga u razvijenijim zemljama, dok u ostalim zemljama, baš i ne. Potrebno je educirati sve dionike u konjičkom sportu o njegovoj ljepoti i korisnosti, ali i upozoriti o mogućim opasnostima koje nosi. Vrlo je važno podučiti osobe koje na bilo koji način dolaze u kontakt s konjima o tome kako se prema njima trebaju ponašati pri tome imajući na umu ne samo dobrobit konja već i vlastitu sigurnost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.