Arapski konj

406
Spread the love

Arapski konj postoji gotovo 5000 godina. Vuče porijeklo iz Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka (Egipta). Prosječna im je visina od 148-153cm.

Posebno treba spomenuti njihov karakterističan izgled tijela. Arapski konj često iznenađuje svojom nevjerovatnom brzinom koja iznosi i do 70 km/h. Brzina je posljedica jake genetike koja se razvijala u područjima egipatskih pustinja.

Pretežno jekestenjast, siv ili crn sa različitim kontrastnim obilježjima, tijelo, griva i rep glatki su i svilenkasti. Ima crnu kožu koja služi kao zaštita od pustinjske vrućine. Arapski se konj smatra najljepšim od svih konja.

Svojom jedinstvenom građom i pojavom ostavlja nezaboravan dojam. Smatra se da ta pasmina postoji više od 5000 godina, a mnoge današnje toplokrvne pasmine rođaci su arapskih konja – najčešće preko engleskog punokrvnjaka. Danas arapske konje uzgajaju diljem svijeta.

Arapski je konj već stoljećima poznat po velikim rezervama snage i sposobnosti podnošenja teških uvjeta u svojem pustinjskom podneblju. Arapska legenda kaže da je Alah stvorio arapskoga konja od daška južnoga vjetra. Muhamed je nomadskim plemenima rekao da pasminu ne miješaju s krvi drugih pasmina. Grčka legenda, pak, tvrdi da je Posejdon trozupcem stvorio konja od morskih valova. No, uistinu su ljudi još od drevnih vremena arapske konje smatrali posebnima.

Iako je araber mišićav konj, najčešće nije teži od 500 kilograma. On je izuzetno izdržljiv i otporan konj, vatrenoga temperamenta, no istodobno nježan i psihički stabilan. Njegova snaga i izdržljivost daju mu prednost pred ostalim pasminama u disciplinama kao što je natjecanje u izdržljivosti.

Iako nije brz kao engleski punokrvni konj (koji je nastao na temelju arapskoga konja), postoje i posebne utrke arapskih konja, kao i angloarabera, koje imaju svoje poklonike u cijelome svijetu. Arapski se konj upotrebljavao u uzgoju velikog broja pasmina. Kao posve učvršćena pasmina, upotrebljava se za ispravljanje nedostataka i oplemenjivanje karakteristika mnogih pasmina još i danas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.