Utjecaj visokih temperatura na domaće životinje
Toplotni udar nastaje uslijed povećanog stvaranja topline u tijelu i smetnji u njenom odavanju. Znači, nije riječ o lokalnom djelovanju uslijed izravnih sunčevih zraka...
Uzroci, posljedice i načini ublažavanja stresa u kozarstvu
Svaka nova nesvakidašnja pojava i situacija, osobito ona neugodna i bolna uzrokuje stres u koza bez obzira na njihovu tjelesnu razvijenost, spol i kategoriju,...
Osobitosti probave u preživača
Probava u preživača uvelike se razlikuje od probave ostalih domaćih životinja. Preživači su karakteristični zbog postojanja predželudaca i akta preživanja.
Njih se naziva i poligastričnim...
Odabir novog rasplodnog pomlatka
Rasplodni pomladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača.
Ostavljanje novog rasplodnog pomlatka iz vlastitog uzgoja...
Oprema u objektima za smještaj koza
Oprema u kozarniku podrazumijeva jasle, valove za koncentrat, pomične ograde i pojilice.
Jasle mogu biti od različitih materijala (najčešće drvo) i različitih oblika. Mogu biti...
Koncentrirana (krepka) krma u hranidbi koza
Koncentrirana (krepka) krma odlikuje se visokom probavljivošću (do 80%) i visokom produktivnom vrijednošću u životinjskom organizmu. Osim toga, energetska vrijednost im je vrlo visoka.
Neprobavljive...
Hranidba gravidnih koza
Različite faze gravidnosti, kod koza zahtijevaju i različite sisteme ishrane ovisno o njihovim potrebama.
Tako da primjerice u prvoj fazi gravidnosti (prva tri mjeseca), hranidbi...
Mliječne žlijezde koza i ovaca
Mliječna je žlijezda specijalizirana kožna žlijezda, koju u krave čine četiri zasebna odjeljka. Građena je iz dvije gotovo potpuno neovisne polovice.
Četvrtine vimena sastoje se...
Tov jaradi
U tov se većinom uključuje sva muška jarad (samo oko 0,5% ide za rasplod) te sva ženska jarad koja nije odabrana za rasplod. Muška...
Metode parenja koza
Divlje ili slobodno parenje
Ova metoda parenja koza najčešće je prisutna u ekstenzivnom obliku uzgoja. Podrazumijeva držanje koza u stadu zajedno sa jarcima tijekom razdoblja...
Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka
Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...
Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača
Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača jer u odnosu na ovce i goveda, pojedu više hrane dnevno u odnosu na svoju tjelesnu masu....
Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku.
Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...
Uvjeti smještaja koza i jaradi
Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i...