17.7 C
Zagreb
14 . lipanj 2025
Kozarstvo Stranica 3

Kozarstvo

Edukacija, savjeti i preporuke u uzgoju koza

Proizvodnja kozjeg i jarećeg mesa

Zadnjih nekoliko godina ta se proizvodnja intenzivira, jer su obiteljska gospodarstva prepoznala ekonomsku isplativost te proizvodnje. Uzgoji koza organizirani su u mini farmama, s 30...

Artritis i encefalitis koza

Artritis-encefalitis (lat. caprine arthritis-encephalitis, AEK) je neizlječiva virusna bolest koza koju uzrokuje RNK virus iz porodice Retroviridae pod-porodice Lentivirinae. Bolest je proširena na svim kontinentima...

Odabir podmladka u kozarstvu

Rasplodni podmladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača. Ostavljanje novog rasplodnog podmladka iz vlastitog uzgoja...

Metode parenja koza

Divlje ili slobodno parenje najčešće se odvija kod ekstenzivnog načina držanja koza. Podrazumijeva držanje koza zajedno sa jarcima u periodu parenja (jedan jarac na 20...

Uzroci, posljedice i načini ublažavanja stresa u kozarstvu

Svaka nova nesvakidašnja pojava i situacija, osobito ona neugodna i bolna uzrokuje stres u koza bez obzira na njihovu tjelesnu razvijenost, spol i kategoriju,...

Sustav obveznog označavanja i registracije ovaca i koza

Sustav jedinstvenog označavanja i registracije ovaca i koza započeo je s provedbom 2009. godine, a uspostavljen je na temelju Pravilnika o provođenju obveznog označavanja...

Odabir podmladka u kozarstvu

Rasplodni podmladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača. Ostavljanje novog rasplodnog podmladka iz vlastitog uzgoja...

Proizvodnja kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske masne...

Utjecaj visokih temperatura na domaće životinje

Toplotni udar nastaje uslijed povećanog stvaranja topline u tijelu i smetnji u njenom odavanju. Znači, nije riječ o lokalnom djelovanju uslijed izravnih sunčevih zraka...

Uzroci, posljedice i načini ublažavanja stresa u kozarstvu

Svaka nova nesvakidašnja pojava i situacija, osobito ona neugodna i bolna uzrokuje stres u koza bez obzira na njihovu tjelesnu razvijenost, spol i kategoriju,...

Osobitosti probave u preživača

Probava u preživača uvelike se razlikuje od probave ostalih domaćih životinja. Preživači su karakteristični zbog postojanja predželudaca i akta preživanja. Njih se naziva i poligastričnim...

Odabir novog rasplodnog pomlatka

Rasplodni pomladak koji bi zamijenio izlučena grla, može se osigurati iz vlastitog uzgoja, ili kupiti od drugih uzgajivača. Ostavljanje novog rasplodnog pomlatka iz vlastitog uzgoja...

Oprema u objektima za smještaj koza

Oprema u kozarniku podrazumijeva jasle, valove za koncentrat, pomične ograde i pojilice. Jasle mogu biti od različitih materijala (najčešće drvo) i različitih oblika. Mogu biti...

Koncentrirana (krepka) krma u hranidbi koza

Koncentrirana (krepka) krma odlikuje se visokom probavljivošću (do 80%) i visokom produktivnom vrijednošću u životinjskom organizmu. Osim toga, energetska vrijednost im je vrlo visoka. Neprobavljive...