-0.2 C
Zagreb
14 . siječanj 2025
Kozarstvo Stranica 4

Kozarstvo

Edukacija, savjeti i preporuke u uzgoju koza

Metode parenja koza

Divlje ili slobodno parenje Ova metoda parenja koza najčešće je prisutna u ekstenzivnom obliku uzgoja. Podrazumijeva držanje koza u stadu zajedno sa jarcima tijekom razdoblja...

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača jer u odnosu na ovce i goveda, pojedu više hrane dnevno u odnosu na svoju tjelesnu masu....

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Uvjeti smještaja koza i jaradi

Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i...

Alpska koza ili alpina

Podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa, a rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj gdje je i najmliječnija pasmina. Ova pasmina osim visokom mliječnošću, odlikovana je i visokom...