Metode parenja koza
Divlje ili slobodno parenje
Ova metoda parenja koza najčešće je prisutna u ekstenzivnom obliku uzgoja. Podrazumijeva držanje koza u stadu zajedno sa jarcima tijekom razdoblja...
Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka
Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...
Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača
Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača jer u odnosu na ovce i goveda, pojedu više hrane dnevno u odnosu na svoju tjelesnu masu....
Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku.
Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...
Uvjeti smještaja koza i jaradi
Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i...
Alpska koza ili alpina
Podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa, a rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj gdje je i najmliječnija pasmina.
Ova pasmina osim visokom mliječnošću, odlikovana je i visokom...