Hranidba kunića u ekstenzivnom uzgoju

3277

Ako se kunići drže u malim skupinama na ekstenzivan način, može ih se hraniti voluminoznom hranom. Za takav način držanja kunića prema može se koristiti: svježa lucerna, djetelina i ostale lepirnjače, zatim kvalitetna trava, žitarice, kupusnjače i ostale biljke, njihove nadzemne i korjenaste dijelove.

U suhom stanju može se koristiti lucernu, djeteline, trave, slamu zobenu i pšeničnu, mrkvu, stočnu i šećernu repu, a od zrnate hrane zob, ječam, pšenica, tritikale, kukuruz, sjeme lepirnjača, sjeme leguminoza i sl. Uz to se mogu koristiti i nusproizvodi prehrambene industrije: posije, uljane sačme, rezanci šećerne repe i sl. Hrana treba biti kvalitetna i svježa. Sijeno lepirnjača i trava mora biti prikladno osušeno i zdravo, bez gnjiloće i lošeg mirisa, te bez škodljivih sastojaka. Glavna komponenta u hranidbi kunića je svježa trava ili sijeno.

Bitna je u hranidbi zato što sadrži visok udio vlakana koja su bitna za održavanje zdravlja zubiju i probavnog sustava. Bez vlakana u hranidbi kunića dolazi do brojnih anomalija a jedna od njih je pretjeran rast zubi. Da bi se spriječile takve i slične pojave bitno je kunićima osigurati dobro izbalansiran obrok bogat vlaknastom voluminoznom krmom. Kod hranidbe kunića posebno se obraća pažnja na kvalitetu, probavljivost i ukusnost hrane, na odnose i omjere hranjiva u obroku, veličinu obroka, raznovrsnost hrane te redovito davanje i miješanje hrane. Također se treba osvrnuti i na znakove manjkavosti u hranidbi. Trava je najprirodnija hrana za kunića. Idealno bi bilo kada bi kunići mogli svojevoljno pasti travu, ali to na žalost nije uvijek praktično.

Kod davanja trave kunićima važno je imati na umu da se nikako ne smije davati pokošena trava, vec samo škarama odrezana. Naime pokošena trava je izmrvljena te podložna vrenju i prije no što ju kunić pojede, a to uglavnom nije dobro za kunica, u nekim slučajevima rezultira izvrtanjem želuca.

Zbog velike količine trave koju kunić može pojesti dnevno, vrlo je teško osigurati dovoljno svježe trave da se zadovolje potrebe kunića. Rješenje za to je dopuna ili nadomjestak trave sijenom. Sijeno je dostupno i lako se pohranjuje. Sijeno je odrezana i posušena trava, te samim time ima ista svojstva i isti utjecaj na probavni sustav kao i svježa trava. Zob i ječam su vrste trava koje se obično uzgajaju za njihova zrna, odnosno kao žitarice.

Kad se beru prije no što sazrije zrnje, mogu se davati također i kao sijeno. Jednom kad biljka pređe iz zelene u zlatno smeđu boju i kada zrnje sazrije, biljka gubi svoju nutritivnu vrijednost te se tada koristi kao slama. Lucerna je mahunarka, a ne trava, također se uzgaja kao hrana za životinje. Sijeno lucerne ima višu razinu bjelančevina od sijena trava, što ga čini neupotrebljivim za hranidbu odraslih jedinki, jer su sklone debljanju, već se koristi kod mladih ili za dohranu mršavih jedinki.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.