Njega i bolesti u uzgoju gospine trave

1902

Njega nasada gospine trave obuhvaća okopavanje, međurednu kultivaciju, prihranjivanje, čišćenje nadzemnih dijelova i po potrebi navodnjavanje.

gospina trava

Okopavanje i međuredno kultiviranje primjenjuje se nekoliko puta godišnje, ovisno o stupnju zakorovljenosti i zbijenosti tla. Okopavanje je nužno, posebice u prvoj godini uzgoja jer se mlade biljke vrlo sporo razvijaju pa korov može usporiti pa čak i ugroziti njihov razvoj.

Prihranjivanje tijekom vegetacije znatno pomaže razvoju biljaka. Ovo se naročito odnosi na biljke u prvoj godini uzgoja kad one formiraju busene. Prihranjivanje se obavlja najčešće u dva navrata s dušičnim gnojivom i to s 100-150 kg/ha KAN. Krajem vegetacije ili početkom nove, u proljeće, treba uz kultiviranje unijeti i 150-200 kg/ha NPK gnojiva (15-15-15).

Čišćenje ostataka starih stabljika

Budući da se kod gospine trave kosi ili žanje samo vršni dio, cvat sa stabljikom dužine do 30 cm, neophodno je ostali dio stabljike odstraniti. To treba činiti na kraju vegetacije kako bi se novi nadzemni izdanci mogli normalno razvijati, a njihova sljedeća berba obavila bez teškoća. Ova sc mjera obavlja košenjem i obaveznim odnošenjem ostataka s parcele.

Navodnjavanje je naročito važno u razdoblju poslije prvog otkosa kada njime stvaramo uvjete za drugu žetvu. Kod mladog zasada u prvoj godini navodnjavanje treba primjenjivali i više puta u toku vegetacije, ovisno o klimatskim prilikama, da bi se osigurao što bolji i ujednačeniji razvoj.

Bolesti

Gospina trava, na žalost, veoma lako obolijeva od “bolesti venuća” koju uzrokuju gljivice Coletotrichum gleosporoides kao i Fussarium oxisporum. Bolest često zna biti takve jakosti da ugrozi uzgoj. Za sada je jedina mjera zaštite izbjegavanje uzgoja gospine trave iza kultura koje ostavljaju uročnikc ovih bolesti u zemljištu. Zbog ove pojave česta je praksa u svijetu da se gospina trava uzgaja kao dvogodišnja kultura. Otporne sorte na ove bolesti još nisu pronađene mada su u lijeku intenzivna istraživanja. Najnovija iskustva pokazuju daje njemačka sorta Taubertal relativno otporna na gljivicu Coletotrichum gleosporoides.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.