Ljekovita svojstva prosa

2268

Proso kao biljka može se slijediti sve do u kameno doba starog svijeta. Ono nije bilo samo glavna hrana već je radi svoje ljekovitosti bilo i jedan od najstarijih prirodnih lijekova u pučkoj medicini.

Izvor: Wikipedia

Poznavalac bilja, Rivius pisao je o prosu oko 1560. god. među ostalim slijedeće: “Proso služi onima koji trpe od ‘tekućih bolesti’ (vodena bolest), ono tjera mokraću i snažno pokreće znojenje. Proso čisti utrobu, kao što je to bio lijek sv. Ambroziju, a siromašnim ljudima liječi groznicu i slabosti.” Kaša od prosa, koju sve više potiskuje zobena kaša, gotovo je potpuno isključena u Evropi upotrebom riže. Moderna biljna biologija ponovo je prosu ustupila dostojno mjesto među ljekovitim biljem, pa se proso kao ljekovita dijeta ne može dovoljno preporučiti.

Ako se bakterije crijeva, nazvane i crijevna flora, nepovoljno promijene prekomjerno kiselom hranom ili, ako se crijevna flora sasvim ili djelomično uništi davanjem antibiotika, onda dolazi do crijevnih oboljenja koja se najbolje otklanjaju dijetom. Baš u takvim slučajevima je proso, kao izričito lužnata žitarica, biljni lijek od ljekovito-dijetalnog značenja. Proso pruža crijevnim bakterijama potreban hranjivi supstrat, a time se potiskuje razvitak bakterija koje uzrokuju gnjiljenje. Kako u današnjoj “visokostandardnoj kuhinji” prevladavaju kiseline koje nepovoljno utječu na crijevnu floru, bilo bi vrlo preporučljivo da se jednom do dva puta nedjeljno pripremi hrana od prosa koja bi poslužila kao ljekovita dijeta.

Proso se pokazalo prikladnim i kao dijeta u kozmetici. Nečista put ima svoje uzroke djelomično u povećanoj kiselosti u krvi. Prijevremeno sijeđenje kose, krtost i lomljivost noktiju svodi se često, među ostalim, i na pomanjkanje mineralnih tvari. Kozmetiku treba u prvom redu primijeniti iznutra na djelovanje prema vani: čišćenje krvi, zdravstvena dijeta i smišljena nadopuna svih tvari koje nedostaju organizmu, a koje upravo pružaju samo biljke. Proso je odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i gihta, pa proso ne samo da čisti krv od svih štetnih sastojaka nego čitavom organizmu dovodi tvari za izgradnju, među ostalim, i kremičnu kiselinu.

Čitavom tijelu – od vrha kose sve do nokata na nogama, potrebna je kremična kiselina i to u prvom redu rastvorijiva kremična kiselina, a upravo je taj oblik kremične kiseline sadržan u prosu, slično kao i kod poljske preslice. Priprema dijetne hrane od prosa: manja ili veća zdjelica zdravog i krupnog prosa namače se 5 sati u peterostrukoj količini hladne vode; pri tom proso jako nabubri. Kaša se zatim ugrije i doda joj se vode, ukoliko je voda za namakanje posve upijena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.