Crveni lopuh liječi kašalj i rane

2841

Crveni lopuh trajnica je sa snažnim razgranjenim podankom iz kojeg se u rano proljeće (u ožujku i travnju) najprije razvijaju sočne cvjetne stabljike, na čijem se vrhu nalaze brojni glavičasti cvatovi s grimiznim ili blijedoružičastim cvjetovima.

Ima dvije vrste cvata, u jednom prevladavaju muški, a u drugom ženski cvjetovi. Cvjetna stabljika je u vrijeme cvatnje visoka do 40, a u vrijeme sazrijevanja plodova do 70 cm. Stabljike imaju blijede ljuskave listove, a pravi listovi razviju se poslije cvatnje. Prizmeni su na dugim peteljkama s velikom plojkom promjera do 30 cm. S donje strane obrasli su sivim dlakama. Raste na vlažnim livadama, kraj puteva, uz potoke, kraj puteva i manjih rijeka.

Listovi se beru kad su veliki kao dlan, jer tada sadrže najviše ljekovitih tvari. Treba ih brati bez peteljki i na zraku brzo posušiti. Podanci se skupljaju u veljači, čim počnu izbijati cvjetne stabljike. Prepolove se i suše na zraku. Narodna medicina listovima lopuha koristila se u liječenju plućnih bolesti (kašlja, kašlja s katarom, kod astme). Čajem pripravljenim od listova smiruju se grčevi i bolovi želuca (gastritis, nervoza želuca…). Svježim listom koristi se kod liječenja površinskih rana, čireva, bolova u zglobovima, kod upale zgloba i sl. Liječi i stavlja direktno na ranu koju previjemo. Iscijeđenim svježim sokom iz lista isto tako liječimo razne rane, a koristan je i kod jakog i naglog ispadanja kose (umasira se svježi sok u vlasište kose svaki dan dva do tri puta).

Korijen lopuha izvrstan je u suhom stanju u obliku čaja kao lijek za izazivanje znojenja i mokrenja te za odstranjivanje sluzi iz organizma (kod želuca, crijeva i pluća), za pražnjenje crijeva, za nametnike i parazite u crijevima, za liječenje reume, gihta.

Kako je lopuh jak lijek s njime treba biti na oprezu. Ne preporučuje se dugotrajna uporaba čaja od listova i korijena lopuha. U liječenju raznih bolesti korisna je i tinktura pripravljena od korijena, ali se mora uzimati s dozom opreza. Zbog njezina jakog djelovanja dr. Vogel preporučio je sljedeći način uzimanja:

– prvih tjedan dana uzima se jedna kapljica tinkture na 2 dcl vode, koja se pije u gutljajima tijekom dana. Drugi tjedan jedna kapljica tinkture stavlja se u jedan dcl vode i pije se tijekom dana u gutljajima, a treći tjedan jedna kapljica tinkture stavlja se u pola dcl vode i pije se tijekom dana. Tako do četvrtog tjedna liječenja kada smanjujemo količinu vode dok se organizam ne navikne na tinkturu. Ova tinktura koristi se zajedno s tinkturom imele kod liječenja bolesti poput tumora, bolesti limfnog sustava i to onda kada morfij više ne djeluje.

Razni preparati od lopuha (od lista i korijena) koriste se i za liječenje glavobolje, migrene, odvikavanja od korištenja narkotika i analgetika.

Čaj: uzima se jedna jušna žlica usitnjenog lista lopuha i to se prelije sa 2 dcl vruće vode. Posuda se poklopi i pusti odstajati pola sata te se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja u gutljajima tijekom dana.

Čaj od suhog korijena: uzme se jedna čajna žlica korijena, koja se moči jedan do dva sata i kratko prokuha. Pije se na isti način kao čaj pripravljen od listova.

Tinktura: uzima se 200 grama usitnjenog korijena lopuha i jedna litra 70 postotnog alkohola. Korijen se moči 30 dana u alkoholu uz česta protresanja. Uzima se na način koji smo prethodno opisali kao korištenje tinkture.

Crveni lopuh koristimo u kulinarstvu kao povrće. Uporebljavaju se za variva prokuhani mladi listovi s peteljkama. Iako su gorkasti i nemaju dobar ukus, tu biljku dosta koriste u Rumunjskoj. Za jelo je preporučuju i neki njemački stručnjaci.

Bijeli lopuh (Petasites albus L.) koristi se više za prehranu. Jestive su prokuhane peteljke listova koje se beru od travnja do listopada. Mesnate su, sočne i vrlo ukusne. Prije kuhanja treba ih oguliti (kora peteljke lako se uzdužno skida, što bijeli lopuh i razlikuje od drugih vrsta lopuha). Može ga se pripremiti kao varivo ili konzervirati u octu. Vrlo je ugodna mirisa.

Podanak bijelog lopuha sadrži tvari koje snizuju krvni tlak i stišavaju grčeve te pospješuju metabolizam i na taj način uklanjaju otrovne tvari iz organizma. Podanak nije jestiv.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.