Jela – gospodarska, dekorativna i ljekovita biljka

39

Obična jela, lat. Abies alba Mill., član je velike porodice borovki, lat. Pinaceae. Rodu Abies Mill. pripada oko 40 vrsta. Kod nas prirodno dolazi samo obična jela, a u hortiklulturi je prisutno još nekoliko stranih vrsta. Obična jela jest vrijedna gospodarska i ljekovita biljka. U narodnoj medicini poznati su brojni pripravci koji se mogu primjenjivati kod ljudi i životinja.

Obična jela osim što je važna gospodarska vrsta, hortikulturna je vrsta zbog svoje lijepe boje iglica koje daju osjećaj svježine. Može narasti do impozantnih dimenzija i omiljeno je božićno drvce, ali i ljekovita biljka. Znanstveni naziv roda Abies dolazi od latinskog i znači koja se uzdiže, a riječ koja opisuje vrstu alba znači bijela.

Rasprostranjenost i stanište: prirodno dolazi u srednjoj, južnoj i djelomično u zapadnoj Europi. U nas je rasprostranjena u dinarskom i panonskom području gdje izgrađuje mješovite šume s drugim gospodarski važnim vrstama. Odgovaraju joj različita tla. Uzgaja se i kao ukrasna vrsta. Od svih šumskih vrsta najosjetljivija je na zagađenje zraka. Može doživjeti do 200 godina starosti.

Obična jela dobro je poznata šumska vrsta. Može narasti preko 50 m visoko i imati promjer preko 2 m. Korijen je dobro razvijen s jakom žilom srčanicom. Krošnja je piramidalna ili valjkasta, grane su u pršljenima. Plosnate iglice na donjoj strani imaju dvije bijele pruge puči. Na vrhovima grana iglice su kraće i šiljaste, a na postranim izbojcima i na zasjenjenim granama iglice su urezanog ili tupog vrha. Cvjetovi su jednospolni, entomofilni, a biljka jednodomna. Muški se cvjetovi razvijaju s donje strane prošlogodišnjih izbojaka, a ženski s gornje strane. Cvjeta od travnja do svibnja i kasnije. Češeri su valjkasti, uspravni, sazrijevaju od rujna do studenog. Ubrzo nakon dozrijevanja se raspadaju i tada iz njih na zemlju padaju okriljene sjemenke.

Ljekoviti dijelovi i kemijski sastav: u ljekovite svrhe koriste se posve mladi izbojci, pupovi i iglice, a posebno mjesto zauzima smola. Izbojci se sakupljaju u proljeće dok su posve mladi i još zavijeni u smeđe ljuskice. Tad se sakupljaju i pupovi. Odrasle iglice i smola sakupljaju se tijekom ljeta. Iglice i izbojci sadrže vitamin C. Glavni sastavni dio smole je terpentin. Terpentin sadrži od 15 do 20 % eteričnog ulja i oko 80 % čiste smole, bronilacetat, pinen, limonen i još nekoliko sastojaka. Ljekovitost jelove smole i terpentina ista je kao i kod drugih četinjača. Destilacijom mladih izbojaka i iglica dobiva se ljekovito eterično ulje. Ljekovitost i upotreba: jela ima aromatična i antiseptična svojstva koja djeluju na cirkulaciju i prokrvljenost. Jela također djeluje kao ekspektorans (za iskašljavanje) i diuretik. Njeni sastojci koriste se protiv kašlja i prehlade, i to u kupkama i uljima za masažu i trljanje protiv reumatizma i neurastenije (vrsta funkcionalnog poremećaja). Smola se upotrebljava protiv upale dišnih putova, opekotina, kožnih osipa i reumatičnih bolesti.

Čaj od mladih izdanaka i iglica koristi se protiv kašlja, gripoznih pojava, katara mjehura, za jače izlučivanje znoja i čišćenje krvi. Odličan je i za otklanjanje proljetnog umora koji nastaje zbog pomanjkanja vitamina C. Terpentinsko ulje jest od velikog značaja za liječenje raznih bolesti. Djeluje nadražujuće pa se može upotrijebiti za pojačanje optoka krvi u koži, suzbijanje bolnog i kroničnog reumatizma mišića, upale zglobova i tkiva i protiv edema nastalih zastojem optoka krvi. U unutrašnjoj primjeni terpentinsko ulje pospješuje protok krvi, sluznice želuca i crijeva i pobuđuje aktivnost žuči i bubrega. Služi i za inhalacije kod oboljenja organa za disanje, bronhalnog katara, upale pluća, plućne gangrene i tuberkuloze.

Za ta oboljenja vrlo je vrijedan sirup pripravljen od mladih izdanaka i pupova jele. Ulje se primjenjuje i za liječenje rana i čireva životinja. Terpentinsko ulje u obliku ekstrakta za kupelji pojačava optok krvi i izmjenu tvari. To je od velikog značenja za liječenje upaljenih rana, gihta, reume, otvrdnulih mišića i zastoja rada jetre. Kupelji se mogu prirediti i od iglica, vrhova grančica i zelenih češera. Neželjeni učinci: terpentinsko ulje djeluje nadražujuće pa na koži može izazvati upale i stvaranje mjehura. U unutrašnjoj primjeni velike doze mogu izazvati povraćanje, proljev, nadražaj bubrega i upalu sluznice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.