Uklija ili bjelica

2637

Uklija je površinska i izrazito društvena riba, koja se ujesen povlači u dublji dio vode. U Hrvatskoj uklija naseljava vode Dunavskog slijeva.

Izvor: Wikipedia

U tekućim vodama može se naći od dubljih dijelova do nizinskih tokova, gdje se zadržava na mjestima sa sporijim tokom ili u zalivima. Odgovaraju joj i razni kanali, mrtvaje, šljunčare i druge stajaće vode. U nekim vodama je masovna, a nema je u zabarenim vodama s malo kisika.

Nije previše osjetljiva na sadržaj kisika u vodi i relativno dobro podnosi onečišćenje. Uklija ima visoko, vitko tijelo, od glave u bokovima suženo, relativno visoko, a trbuh pred analnim otvorom oblikovan je u oštru kobilicu. Usta su mala, postavljena izrazito gore. Ljuske su veće i lako ispadaju. Veća uklija je slična manjem bolenu. Leđa su joj monotono zelenkasta ili zelenkastomodra, bokovi su svijetlije srebrnasti. Gornje peraje su obojene sukladno tijelu, donje mogu biti ružičaste ili crvenkaste.

Ljeti se uglavnom zadržava u najgornjim slojevima vode, u jesen se povlači dublje i ne treba zaklon. Mlađ se najradije zadržava u najplićim, obraslim obalnim dijelovima voda. Ako nema grabežljvaca, može se jako razmnožiti, primjerice, u melioracijskim kanalima.

Spolnu zrelost dostiže u trećoj godini života, pri dužini tijela od 7 do 8 cm. Mrijesti se parcijalno od travnja do lipnja u priobalnoj zoni. Nije zahtjevna glede podloge, pa ne seli dalje zbog mnjesta. Ikru polaže na sitne vodene biljke, korijenčiće, pijesak, kamenje, šljunak itd. Plodnost ženki je od 3.000 do 10.500 ikri, a mlađ se hrani zooplanktonom. Mala usta odraslih riba predodređena su za uzimanje sitnije hrane. Prehranu joj čini plankton, sitniji bentos, ličinke i odrasli kukci, posebice oni koji padnu u vodu (crvi…).

Hrani se ikrom i mlađom drugih riba, sama je plijen svih grabežljivih riba, posebno bolena i smuđa. Naraste do 20 cm dužine i doživi do 6 godina. Uklija je prvi ulov najmlađih ribiča, a i stariji je trebaju znati uloviti, jer jedna uklija kao mamac može dati smuđa ili štuku. Za ribolov uklije treba lagani štap oko 3 m dužine, glavna uzica 0,10 mm, predvez 0,08 mm, malo olovo i plovak.

Mamci za ukliju su muhe i drugi kukci, pauci, ličinke muha (crvi), komadići gujavice, valjčići od kruha, riža, tjesto, slanina, a može poslužiti i sitna umjetna mušica. Za učinkovitiji ribolov dobro ju je primamljivati površinskom hranom, kupljenom ili od smjese krušnih mrvica i mlijeka u prahu koja se pomiješa s vodom tako da bačena načini «oblak» hrane u vodi, a hram se može dodati i mala količina mamaca. Meso uklije je ukusno, te se može ispržiti ili pripremiti pečeno u marinadi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.