Jez, riba slična klenu

4079

Iako ribolovna sezona na ovu ribu traje 365 dana u godini, ipak bolje, ako ne i najbolje, se lovi u proljeće i jesen i to tijekom dana. Riječ je o jezu. Ribi veoma sličnoj klenu, a opet toliko drugačijoj od glavonje.

Jez, latinskim imenom i prezimenom Leuciscus idus riba je lijepih srebrnih bokova i bijelog trbuha. Leđa su mu tamnija, a peraje crvenkaste, narančaste, pa i žarko crvene. Mrijesti se u svibnju u plićacima. Tada ženka položi i do 114.000 jaja. Na jelovniku su mu male vodene životinje, ličinke i kukci.

Jez je stanovnik nizinskih rijeka mirnijeg toka. Voli duboku vodu i tu ga treba tražiti, posebice ako je dno pjeskovito ili šljunkovito. Prosječno je velik oko kilograma, no naraste i preko tri kilograma težine. U svjetskim razmjerima lovljeni su jezevi teški i preko pet kilograma. Po tablicama rekorda najveći jez na sportski način ulovljen je u Poljskoj. Riječ je o primjerku teškom gotovo nevjerojatnih 5,10 kg i dugom 82 cm. Drugi svjetski jez ulovljen je u Njemačkoj i bio je težak 4,40 kg, a treći u Mađarskoj (3,86 kg). U Hrvatskoj, po dosadašnjim praćenjima, najveći jezovi su lovljeni u Dravi, Savi, Dunavu, ali i kanalu HE Donja Dubrava.

Hrvatski rekord još uvijek drži Zdenko Farkaš iz Osijeka, koji je 2009. u Dunavu ulovio jeza teškog 3,86 kg. Drugi hrvatski ulov drži Mijo Anđal, s ulovom teškim 3,02 kg, ulovljenim 2007. u Dravi, dok je treći jez s liste rekorda ulovljen 2006. u Savi. Riječ je o 3 kg teškom jezu kojeg je ulovio Marko Šmintić. S trokilašem iz Save, iz iste godine, može se pohvaliti i Siniša Kovačićek. Jeza najčešće ciljano love blinkeraši. Za varaličarski ribolov potreban je štap dužine do 2,70 metra, akcije A.

Najbolji su štapovi za taj ribolov oni namijenjeni za tvichanje gramaže 5-25 g. Štap treba upariti s rolom bržeg prijenosa, veličine (po Shimanu) 2500. Dakle, riječ je o manjim, kvalitetnijim i bržim spineraškim rolama s dobrom kočnicom. Na kalem treba namotati najlon promjera 0,18 do 0,20 mm. Veoma je zanimljiv i atraktivan ribolov tzv. ultra laganim spin priborom kojeg čine štap dužine 1,85 do 2,10 m, težine bacanja do 2-10 grama.

Od varalica u ribolovu jeza najviše se koriste manji leptiri, a posljednjih desetak godina napravljena je i prava revolucija s ribolovom na manje voblere, poput rapalinog Shalow Shad Repa, Cultivinog Bugeya te brojnih modela raznih proizvođača poput Ujke, Ružnog pačeta… Radi se o modelima dužine do 5 cm.

Jez se uspješno lovi i prirodnim mamcima, priborom s plovkom. U plovkaroškom ribolovu koriste se najčešće bolognese štapovi dužine 5-7 m (rijetko duži) s match rolama i tanjim najlonima (do 0,18 mm). Koriste se plovci za bolognese ribolov (oblik mrkve) gramaže ovisno o dubini i brzini vode. Veličina udice ovisi o mamcu i očekivanoj veličini ribe. No, najčešće je veličina udice od br. 10 do 16. Pri tom se kao mamci koriste najviše gujavice i crvi, a zatim i kruh, kuhana pšenica i sl. Plovkom se jez može odlično loviti i uz upotrebu dužih štapova direktaša. U dubinskom ribolovu jez je najčešće slučajan ulov. No, to se ne može reći za mušičare kada krenu ciljano u ribolov na jeza umjetnim muhama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.