Završena manifestacija Oblica fest 2013.

811

Dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim proizvođačima maslinova ulja u Postirama, bračkom poljodjelskom središtu, završena je tradicionalna, peta po redu, promotivno-edukativna manifestacija “Oblica fest 2013.”.

maslinovo ulje

Ovogodišnja manifestacija protekla je u zadovoljstvu maslinara s urodom i kvalitetom proizvedenoga ulja. Tako je samo na području postirske općine ubrano dva milijuna kilograma maslina pa se cijeni da je urod na Braču bio “težak” više od 500 vagona, piše Slobodna Dalmacija.

Sandra Petričević, koja je bila na čelu ocjenjivačkoga suda, kazala je kako su bračka ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija i bolja te da maslinari sve više slijede znanstvene i stručne trendove u proizvodnji ulja.

U konkurenciji 83 uzorka, najbolju ocjenu dobilo je ulje koje je proizveo Tonko Matulić Mičo iz Postira. On je promaknut u šampiona “Oblica festa 2013.” te mu je uz zlatnu medalju pripao i pobjednički pehar.

“I ova nagrada potvrđuje da sam na ispravnom i dobrom putu kada je u pitanju uzgoj maslina, ali i proizvodnja ulja. Puno vremena i ljubavi poklanjam maslinama, koristim preporuke stručnjaka, ali i vlastita iskustva”, kazao je Tonko Matulić Mičo sa zlatnom medaljom oko vrata i pobjedničkim peharom u ruci. Matulić ima tri maslinika s oko 600 stabala.

Ove je godine, zajedno sa svojom suprugom i uz pomoć još jedne osobe, u roku od 45 dana ubrao 21 tonu maslinova ploda, iz kojeg su potekle tri tone ekstra djevičanskog ulja. Tonko Matulić Mičo može ponijeti i naslov pravog maslinarskog radoholičara.

Titulu vicešampiona ponio je Andro Jakšić iz Postira, koji se također redovito pojavljuje na natjecanjima. Napustio je posao u Hrvatskom Telekomu u Splitu, vratio se u rodna Postira, te vrlo uspješno spojio turizam i maslinarstvo.

U radu “Oblica festa 2013.”, osim velikog broja bračkih maslinara, sudjelovali su članovi ekološke udruge “Eko Kvarner”, maslinari s kopna te susjednih otoka, a prigodnim slovom i riječima podrške na početku se svima obratio mr. Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Na stručnome skupu izlagali su Vjeran Piršić, predsjednik udruge “Eko Kvarner”, dr. Ivica Ljubenko iz Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, Milan Jakovčić, savjetnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, te Sandra Petričević.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.