Maslinov svrdlaš poharao južnu Istru

1653

PULA – Sve je više malih maslinara koji sa žaljenjem konstatiraju da će ove godine ostati bez ijedne litre svoga maslinovog ulja.

svrdlas

Naime, pošast koja je zahvatila istarske maslinike još u lipnju, sada je pokazala svoje prave razmjere. Tlo se crni od uvenulih, otpalih plodova koje je svojim bušenjem i polaganjem jajašaca uništio maslinin svrdlaš, maleni ali vrlo štetan kukac iz porodice kornjaša (pipa).

Prskali uzalud

Silvano Tanger, maslinar i predsjednik medulinske poljoprivredne udruge Ulika konstatirao je da se na njihovom području, na kojem ima oko 60 tisuća stabala maslina, šteta u maslinicima kreće između 30 i gotovo sto posto.

– Takva je situacija u maslinicima od Kažele pa sve do Valture, ali znam da je i na drugim područjima tako, primjerice, na području Vodnjana i Marčane. Čini se da je najviše zahvaćen ovaj južni dio Istre i sada već možemo govoriti o pravoj epidemiji. No, ako smo se već zatekli u tako teškoj situaciji, onda bi barem trebali nešto naučiti iz nje i pozabaviti se pitanjima koja su se sad otvorila. Izgleda da nisu učinkovita sredstva za zaštitu maslina od svrdlaša koja su nam preporučili stručnjaci i koja postoje na našem tržištu, jer su neki prskali masline i pet puta i ništa nije pomoglo, kazao je Tanger.

S druge strane, i on kao i svi drugi navodi da su najviše napadnute i opustošene uvezene sorte maslina, posebice leccino, dok je domaća buža pretrpjela daleko manje štete.

Agronom u Agroproduktu i stručni savjetnik poljoprivrednih udruga Edi Družetić rekao nam je da je na Agroproduktovim maslinicima
u Barbarigi i Fažani nastala manja šteta, a za njihovu zaštitu koristili su kombinaciju raznih preparata koji se mogu naći na našem tržištu.

Sada najgore

– Štete od svrdlaša ima posvuda, po cijeloj Istri, i mada smo i ranijih godina bilježili njihovu pojavu, ove godine možemo slobodno reći da se zaista radi o pošasti. Njihovom prezimljavanju i brojnijem razvoju pogodovala je klima i vremenski uvjeti kakve smo imali, ali i činjenica da mali broj ljudi okopava i ore svoje maslinike, što bi barem malo smanjilo broj ličinki svrdlaša, rekao je Družetić.

No, dodao je da je u zaštiti ipak bio najvažniji odabir preparata kojim su se tretirale masline i vrijeme njegove primjene. O učinkovitosti preparata, točnije insekticida koji su dozvoljeni u Hrvatskoj za korištenje na maslinama dosta se raspravlja već godinama. Maslinari se masovno žale da su dozvoljeni preparati neučinkoviti, dok oni efikasni nisu registrirani za masline, nego za voćke, vinovu lozu i(ili) žitarice, pa ih je praktički zabranjeno koristiti u maslinicima.

Jedini tko je otvoreno progovorio o problemu koji se u maslinarstvu vuče već go- dinama je stručni suradnik vodnjanske poljoprivredne udruge Agroturist Franko Raguž.

Pod hitno u akciju

– Činjenica je da je prskanje maslina sredstvima koja su dozvoljena za tretiranje protiv maslinovog moljca tek nešto malo pomogla i protiv svrdlaša, jer mi u Hrvatskoj zapravo nemamo niti jedan insekticid registriran za maslinovog svrdlaša. Oni koji su obavili zaštitu maslina sredstvima koja nisu dozvoljena, imat će oko 30 do 40 posto štete, a oni koji nisu, daleko više, a već sada se računa na 50 posto manji prinos u cijeloj Istri. To što nema određenog sredstva na listi dozvoljenih preparata ne znači da ne znamo čime se možemo zaštititi, jer se u raznoj literaturi mogu naći preporuke za učinkovite piretroide, odnosno insekticide. Zašto je situacija već godinama takva, ne znam, ali nešto se pod hitno mora promijeniti, kazao je Raguž.

Tragom toga, najavio je da klaster istarskih maslinara zajedno s kolegama iz Primorsko-goranske županije planira poslati dopis Odjelu za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede sa zahtjevom za ispitivanje barem jednog insekticida u svrhu njegove buduće primjene protiv svrdlaša kako se ovakva situacija ne bi ponovila narednih godina.

Mnogi su se maslinari u pokušaju zaštite maslinika oslanjali na savjete inženjera agronomije u agrarijama koji kažu da niti agronomi niti proizvođači kemijskih sredstava nisu bili spremni za ovakvu situaciju koja bi trebala svima biti škola za ubuduće. Također tvrde da mnogi napad ovog kukca nisu shvatili ozbiljno, jer bi puno manje štete nastalo da se masline prskalo već na početku cvatnje prema kojoj se dalo naslutiti da će ovo biti vrlo plodna godina.

– Uobičajena sredstva za zaštitu više nisu bila potpuno učinkovita 15 dana nakon cvatnje. Netko bi se trebao pozabaviti životnim navikama ovog štetnika koji je jedina krilata pipa, pa pri najmanjem znaku opasnosti skače sa stabla, a nerijetko se i pravi mrtav kada ga uzmete u ruku.

Jednostavno nismo bili spremi za ovaj težak napad avijacije, a znajući da samo dva svrdlaša mogu napraviti veliku štetu na stablima, jasno je što se dogodilo kada ih je na nekim mjestima i po stotinu. Nesretni smo i s odnosom nadzornih tijela prema ovom problemu i smatramo da nadležno ministarstvo griješi. Znam da je maslinarima teško palo kad su čuli riječi predstavnika ministarstva poljoprivrede da se ne ide u novu registraciju sredstava za ovu štetočinu iz razloga što smatraju da se šteta nastala u maslinicima u odnosu na ukupan broj maslina u Hrvatskoj ne smatra katastrofom. To što svrdlaša za sada nema u tolikoj mjeri u Dalmaciji ne znači da nema problema, rekao nam je agronom iz Agrodiskonta na Velom Vrhu.

Zasad nespremni

I agronomi su priznali da su u početku maslinarima sugerirali jedna sredstva, ali na- kon što su se ona pokazala neučinkovitima, preporučivali su im Fastac, Direkt, Chromorel-D, Karate Zeon, Kraft ili Vertimec koji su se pokazali efikasnijima. Problem je što niti jedno od ovih sredstava nije registrirano za zaštitu maslina pa agronomi proizvoljno kupcima savjetuju doziranje i karencu. U ovakvoj situaciji, kada se iz godine u godinu pojavljuje sve veći problem s ovim štetnikom, onaj proizvođač kemijskih sredstava koji bude prvi registrirao neki insekticid namijenjen suzbijanju maslinovog svrdlaša napravit će dobar biznis.

Izvor teksta: Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.