Gnojidba masline nakon berbe

527

Maslina predstavlja jednu od najdugovječnijih kultura unutar svoga prirodnog staništa.

Poznato je da može uspijevati na plitkim, skeletoidnim tlima, koja su siromašna humusom i mineralnim tvarima, gdje mogu doživjeti preko dvjesto godina. To joj omogućuje njezina otpornost na sušu koja je rezultat dobre razgranatosti korijenove mreže. No, takva stabla su slabe bujnosti, nemaju redovite prirode, a rodnost im je niža nego na stablima uzgojenim na plodnim i prikladnim tlima.

Ako se maslina uzgaja na skeletnim tlima slabo opskrbljenim hranjivima, ona ne postiže dovoljan ukupni prirast jednogodišnjih izbojaka koji su osnova za rodnost. Duljina jednogodišnjih izbojaka je mala, pa nema obilne cvatnje, zametanja plodova i rodnosti. S druge strane, maslina je vrlo osjetljiva na slabu prozračnost i suvišak vode u tlu. Stoga su tla glinene ili ilovasto-glinene teksture, koja su slabo propusna za vodu, neprikladna za uzgoj maslina, ako se prethodno ne popravi njihova dreniranost agromeliorativnim zahvatima.

Prikladna tla za uzgoj maslina su pjeskovito-ilovasta i ilovasta, duboka, drenirana, dovoljno opskrbljena humusom i mineralnim hranjivima, te neutralne reakcije. Mogu biti slabo kisele ili slabo alkalne reakcije, ali ako su kisela i ne sadrže dovoljno kalcija, tada se preporučuje kalcifikacija.

Redovita gnojidba organskim gnojivima je vrlo važna u popravljanju svojstava loših tala (skeletnih i glinenih) jer osim hranjivih elemenata, gnojivom se unosi organska tvar koja povećava sadržaj humusa, popravlja strukturu tla i povoljno utječe na mikrobiološku aktivnost. Kod težih glinenih tala popravlja prozračnost i toplinu, a kod laganih skeletnih tala organska tvar zadržava vlagu i ublažava sušu.

Za gnojidbu maslina posebno su prikladna organska gnojiva na koje maslina pozitivno reagira. Jedno takvo gnojivo je BIOLIVO.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.