Ministrica Vučković u Klisu uručila nove ugovore vrijedne 6,5 mln kn te sudjelovala u panelu na temu maslinarstva

650

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Klisu, u petak 22. listopada 2021., u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i direktora tvrtke Stella Mediteranea d.o.o. Andrije Polića uručila šest novih ugovora ukupne vrijednosti potpore od 6,5 milijuna kuna. Nakon dodjele ugovora ministrica Vučković je u panel raspravi Moderno maslinarstvo i klimatske promjene sudjelovala predstavljanjem stanja i aktivnosti u sektoru sudionicima događanja.

Četiri od šest uručenih ugovora odnose se na Program ruralnog razvoja odobrene potpore od 3,4 milijuna kuna, dok se dva odnose na korisnike Vinske omotnice odobrene u vrijednosti od 3,1 milijun kuna. Ulaganja su odnose na razvoj ruralnog turizma, obnovu sela, nepoljoprivredne i poljoprivredne djelatnosti te opremanja vinarija, a njihova investicijska vrijednost je 11,8 milijuna kuna.

Nakon dodjele ugovora ministrica je održala prezentaciju na temu stanja u sektoru maslinarstva i maslinovog ulja te poduzetih i planiranih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju razvoja sektora. Na panelu su sudjelovali brojni predstavnici institucija koje usko surađuju s maslinarima, kao i stručnih službi, tvrtki, znanstvenika i u konačnici maslinara. Glavne teme panela ponajviše su se odnosile na mnoge uspjehe hrvatskih maslinara van granica Republike Hrvatske, rastu broja uljara i maslinika, kao i kako povećati broj maslina i proizvodnju maslinova ulja te o važnosti budućih projekata navodnjavanja, s ciljem sprječavanja suša.

„Ministarstvo poljoprivrede je u svrhu ublažavanja koronakrize provelo mjere privatnog skladištenja maslinovog ulja tijekom zime 2019. i proljeća 2020. te Mjeru 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ iz Programa ruralnog razvoja s ukupnim iznosom potpore od 360 milijuna kuna. Također, u ovoj je županiji do sada iz Programa ruralnog razvoja za sektor maslinarstva ugovorena potpora vrijedna više od 70 milijuna kuna te isplaćeno gotovo 57 milijuna kuna. Dodatno, kroz nacionalne potpore je sektoru isplaćeno gotovo 70 milijuna kuna. Prepoznajemo višestruku važnost ovog sektora, kvaliteta hrvatskih maslinovih ulja je poznata i prepoznata u cijelom svijetu“, istaknula je tom prilikom ministrica Vučković te dodala kako je današnji panel prigoda za osvrt na ono što je učinjeno, ali i da kroz dijalog ustanovimo kojim smjerom zajedno trebamo nastaviti za dobrobit hrvatskog maslinarstva.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020. godini masline se uzgajaju na površini od 20.282 hektara, a prema podacima Agencije za plaćanja prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je u upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na 3 722 hektara. Dosad je iz Program ruralnog razvoja za područje Splitsko-dalmatinske županije ugovorena potpora u iznosu većem od 736 milijuna kuna, pri čemu je već isplaćeno više od 516 milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.