MASLINARSKA PROGNOZA | Još jedno vruće i sušno ljeto

601

Prognostičar Maslinara Lovro Kalin i za ovo ljeto ima prilično nepovoljnu prognozu, napominjući da nas ponovno očekuju visoke temperature

U prošlom smo broju Maslinara najavili da bi dugotrajna suša, koja je trajala čitav ožujak, trebala završiti. I to se doista i dogodilo, pa su u travnju u maslinarskom uzgojnom području ukupne mjesečne količine bile u granicama prosjeka. No u svibnju je ponovno zabilježen znatan manjak kiše, i to osobito u srednjoj i južnoj Dalmaciji, gdje je do trenutka pisanja ovog priloga palo jedva desetak milimetara oborine, odnosno otprilike tek jedna četvrtina uobičajene svibanjske količine.

Više temperature

Što se tiče temperature, i tu je travanj bio umjeren, dok je u svibnju opet bilo znatno toplije od prosjeka, pri čemu je ta anomalija bila nejednoliko raspoređena. Tako je izrazito toplo bilo na sjevernom Jadranu, čak do 3 stupnja više od prosjeka, dok je u Dalmaciji ta anomalija bila znatno manja, i na krajnjem jugu bila je oko jednog stupnja Celziusa. Dobra je vijest da su ove godine izostali jaki proljetni mrazovi, koji su proteklih nekoliko sezona redovno uništavali mnoge kulture, posebice voćarske i vinogradarske.

Travanj je, dakle, donio svojevrsno smirivanje vremena i predah, no u svibnju se – čini se – atmosfera ponovno „zahuktava“. Tome svjedoče i iznimno visoke temperature u nekim europskim predjelima, koje su već premašivale i 35 stupnjeva Celziusa, čime su oboreni mnogi rekordi za svibanj, a zbog velike energije i nestabilnosti u atmosferi srednju su Europu zahvatila čak i tornada! Sve to ukazuje da se ove godine kontinent energijski „nabio“ neuobičajeno rano, što može ukazivati na nastavak izrazito vrućeg i sušnog ljeta.

Maslinare stoga s pravom zanima kakve ih vremenske prilike očekuju u nadolazećim ljetnim mjesecima, koji su u maslinarskoj sezoni često bili kritični? Prema najnovijim srednjoročnim prognozama, nakon prolaznog osvježenja krajem svibnja, u lipnju će srednja temperatura u maslinarskom uzgojnom području biti viša od uobičajene. No to pozitivno odstupanje bit će još znatno izraženije u srpnju i posebno u kolovozu, koji su dakako i inače najtopliji mjeseci.

Manje oborina

Što se tiče oborine, prognozira se količina uglavnom oko prosječne za lipanj (srednje klimatološke količine prikazane su u tablici 1), a u nastavku ljeta, dakle srpnju i kolovozu, očekuju se vrijednosti manje od uobičajenih, i to osobito na sjevernom Jadranu. No u priobalnom području to ionako u praksi znači tek nekoliko desetaka mm oborine mjesečno, uglavnom raspoređene u nekoliko epizoda kratkotrajne, ali često intenzivne oborine. Dodajmo preliminarno da se i u jesenskim mjesecima, također važnima, zasad predviđaju pozitivne anomalije temperature, iako manje izražene nego ljeti.

Maslina je na vrućinu i sušu donekle otporna, dapače razmjerna (ne pretjerana!) toplina i suša dobro će doći u borbi protiv raznih štetnika. Ipak, maslinari dobro znaju da svejedno treba pratiti situaciju i eventualno zaštititi maslinu dodatnom ljetnom rezidbom. Vrijeme je u ljetnim mjesecima izrazito nestabilno, pa savjetujem maslinarima da svakako prate redovne vremenske prognoze i upozorenja koja su vrlo pouzdana. Osim uobičajene prognoze, tu su i brojne agrometeorološke informacije, koje izdaju vrijedne i stručne agrometeorologinje Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.