U Tučepima otvoren 25. Noćnjak

235

Državni tajnik Tugomir Majdak je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u četvrtak, 30. ožujka 2023. godine, u nazočnosti izaslanice predsjednika Republike Hrvatske i pomoćnice savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Martine Ciglević, državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenke Đurić i župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sudjelovao na 25. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, koja se održava do 2. travnja 2023. u Tučepima.

Programom su predviđene brojne edukacije, radionice, okrugli stolovi, degustacije i stručni skupovi na kojima će znanstvenici i stručnjaci prezentirati najnovija znanstvena i agrotehnička dostignuća u sektoru, a maslinari i uljari će dobiti najnovije informacije i saznanja pomoću kojih mogu unaprijediti proizvodnju te realizirati svoje poslove i projekte.

Tom prilikom državni tajnik Majdak je uz župana Bobana simbolično zasadio maslinu kao uspomenu na jubilarni 25. Noćnjak, manifestaciju u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije koja slovi za najveće domaće okupljanje maslinara, a na koju je ove godine pristiglo 378 uzoraka maslinovih ulja.

Do sada je putem Programa ruralnog razvoja hrvatskim maslinarima isplaćeno više od 8,6 milijuna eura.U okviru Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu osiguran je nastavak potpore i pomoć, uz druge osjetljive sektore, proizvođačima maslinovog ulja – za koje je osigurano 1,12 milijuna eura.

Hrvatska ima čak 42 autohtona tradicionalna poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini EU, od čega 6 ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.