Gnojidba uljane repice

2026

Uljana repica treba mnogo hranjivih tvari, naročito kupusna uljana repica. Za formiranje srednjeg prinosa uljanim repicama potrebno je oko 140 kg/ha dušika, 60 kg/ha fosfora i 160 kg/ha kalija.

uljana repica

Iz toga razloga se zemljište mora obilato prihranjivati. Upotrebljavaju se stajnjak i mineralna gnojiva. Stajnjak se unosi u zemljište pod duboko oranje u količini od 30 do 40 t/ha. Ono je naročito značajno za zemljišta koja oskudjevaju u organskim tvarima. Od mineralnih gnojiva daju se: dušična, fosforna i kalijeva. Dušična gnojiva pospješuju opći razvitak biljaka, dok fosforna i kalijeva pored toga povećavaju otpornost uljane repice prema mrazevima. Stoga su ona vrlo značajna za uzgajanje ozimih sorti. Kalijeva gnojiva povećavaju sadržaj ulja u sjemenu.

Dušična gnojiva unose se u zemljište djelom prije sjetve (1/3 od predviđene količine za prihranu), a dijelom u proljeće (2/3) za prihranjivanje. Fosforna i kalijeva gnojiva daju se tako da se polovina količine predviđene za prihranu unosi u zemljište pod duboko oranje, a druga polovina pred sjetvu -pri pripremanju zemljišta za sjetvu. No dušična gnojiva, ako uljana repica dolaze poslije leguminoza, treba oprezno upotrebljavati, da se eventualno ne bi produžila vegetacija, a smanjio prinos.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.