Kamelija, kraljica cvijeća

5871

Kamelija je spororastuća i dugoživuća biljka. Uzgaja se kao lončanica, vrtni grm ili drvo.

kamelija

Kamelije se razmnožavaju sjemenom, povaljenicama u jesen ili poluzrelim reznicama u hladno klijalište ljeti. S puno strpljivosti i osjećaja za mjeru, kamelija može godinama biti vaš najljepši cvjetni ukras.

Kao prvo, kamelija ne podnosi alkalno tlo, već traži kiselo tlo, s tim da je uzgoj moguć i u tlu neutralne reakcije. Najpovoljnija pH-vrijednost za uzgoj većine sorti kreće se od 5,5 do 6,8. Kao i rododendroni, najbolje uspijeva u sjeni stabala koja omogućavaju djelomičnu sjenu, ali ipak propuštaju svjetlo. Stabla ih opskrbljuju prirodnim malčem – lisnjača, te pružaju zaštitu od sunca i vjetra. Ako rastu vani moraju imati zaštitu od hladnoće, mraza i suhog vjetra. Cvjetove može oštetiti i kiša. U područjima s oštrim proljetnim mrazevima, zid prema sjeveru ili sjeveroistoku će omogućiti dodatnu zaštitu od mraza i smanjiti rizik od oštećenja cvijeta.

Najbolje je uzgajati u posudi koju ćete tijekom zime držati na polusjenovitom mjestu u prostoriji čija se temperatura kreće od 10 do 13ºC. Svakako treba izbjegavati grijane prostorije, suh i ustajao zrak, prečesto premještanje i okretanje, pretjerano zalijevanje. Kad prođe opasnost od oštrih mrazeva, iznesite je na balkon ili u vrt na lagano sjenovito mjesto bez propuha.

Kod kamelije vrijedi pravilo: bolje manje nego previše. To se posebno odnosi na zalijevanje i gnojidbu. Zalijeva se štedljivo, ali supstrat mora biti vlažan, prejako isušivanje može biti kobno. Prihranjuje se prije cvatnje i nakon završetka cvatnje do sredine ljeta specijalnim gnojivima svaka dva tjedna, umjereno ali redovito. Ako osiguramo kvalitetan supstrat, greške kod zalijevanja i gnojidbe bit će manje.

Biljke ne treba često presađivati, mlade svake 2 do 3 godine, a starije još rjeđe. Najpogodnije vrijeme za presađivanje je lipanj – srpanj, kada su mladi izboji završili rast.

Općenito, kameliju nije potrebno orezivati.  Sredinom proljeća, nakon cvatnje mogu se skratiti predugački, razvučeni ioštećeni izbojci. Stare i zanemarene biljke dobro reagiraju na intenzivnije orezivanje.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.