Bolesti papaka

2601

Papci krava stalno rastu (mjesečno oko 7-8 mm). Ako se redovno ne obrezuju, mijenja se točka težišta koja se sa sredine papaka prenosi na petni dio.

papci

Tada se opterećuje samo petni dio tabana, a to je manja površina u odnosu na normalnu statiku stajanja. Smanjenjem površine opterećenja tabana povećava se pritisak na jedinicu površine pa dolazi do slabije cirkulacije i posljedično do oštećenja. Na mjestu povećanog pritiska nastaju žuljevi, rožina puca i odvaja se od podloge. Zbog bolova u papcima krave teško stoje, slabije jedu pa mliječnost opada za 5 do 20%.

Etiologija bolesti papaka je vrlo složena. Ističemo neke od važnijih čimbenika koji pridonose pojavi bolesti kao što je lošija higijena ležišta krava i deficitarna hranidba. Prekomjerna vlaga na podu omekšava rožinu papaka i pridonosi ulasku bakterija (Fusobaeterium necrophorum), koje uzrokuju gnojne upale papaka. Ako se na vrijeme ne poduzme liječenje, upala se proširi i na zglobove.

Oboljenja papaka najbolje se sprječavaju redovitim obrezivanjem dva puta godišnje, osobito u vezanom načinu držanja kada se papci slabije ili uopće ne troše. Suho ležište krava, s dovoljno slame, pridonosi boljoj higijeni i zdravlju papaka.

20 mg biotina dnevno poboljšava sintezu keratina i kakvoću papaka. Bioplex sa cinkom (Zn) u hrani za krave poboljšava stvaranje keratina i čvrstoću papaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.