Prosječna starost konja

6665

Teško je utvrditi koju to prosječnu starost može doživjeti konj, jer se rijetko kada ta životinja pusti da ugine od starosti.

konj

U najčešćem slučaju, i prve znakove starosti, biva proglašen neadekvatnim te završava u mesnicama. Unatoč svim ranijim izjavama ljubavi, ti se “nazovi” ljubitelji konja, kada ostari, lako rješavaju svog “nerazdvojnog druga”, prepuštajući ga žalosnoj sudbini, da često i nakon više promjena vlasnika, završi na nekoj tržnici, gdje se kupuju konji za klaonice.

Tu i tamo se pojavi vijest, da je konj premašio 40 godina života, ali to su izuzetci. Čini se da su istočnjačke pasmine dugovječnije, ali treba imati u vidu, da se u tim zemljama ne jede konjsko meso.

Bez obzira na sve to, utvrđeno je da konj prosječno živi 25 – 30 godina. Mnogo su točnije računice o godinama u kojima pojedine pasmine daju najbolje rezultate u odgovarajućim disciplinama. Tako čistokrvni trkaći konj daje najbolje rezultate između 2. i 5. godine, a poslije toga najbolje jedinke služe za reprodukciju, dok kasački konji imaju dužu karijeru, koja traje do 7-8 godina.

Općenito u zahtjevnim disciplinama konji se koriste do 10 – 12 godina, a u natjecanjima konja do 14 – 16 godina. Naprotiv, konji za jahanje u konjičkom turizmu ili šetnjama mogu nam služiti mnogo, mnogo godina, osobito ako im posvećujemo onu pozornost i skrb, koju jedan takav vjeran prijatelj i zasluzuje.

Pregled veterinara

Pregled veterinara obuhvaća prvenstveno kontrolu srca i pluća, a opipom i pogledom on će ispitati cjelokupno tijelo životinje. Iskusnom oku neće promaknuti znakovi prošlih smetnja ili bolesti.

Na glavi ne smije biti ožiljaka, oči i uši moraju biti zdrave i čiste, a oko njih ne smije biti znakova nepravilnosti. U nosu ne smije biti nakupina i tragova sline, a zubalo mora biti pravilno razvijeno.

Na vratu ne smije biti brazgotina ni izraslina, a iz grkljana i dušnika ne smiju se pri disanju čuti atipični šumovi. Disanje povrh toga mora biti pravilno.

Nakon toga prelazi se na pregled kralježnice i muskulature koja je na nju vezana. Osobitu pozornost zahtijevaju noge, koje osim što moraju biti dobro oblikovane, ne smiju imati otekline ili znakove curenja tekućina na zglobovima, te ožiljke i znakove starih ozljeda. S posebnom će se pozornošću pregledati stopala i kopita, kako bi se uvjerilo u nepostojanje nedostataka, truleži i drugih bolesti.

Genitalije moraju također izgledati zdravo i čisto; pastuh mora imati dobro formirane i spuštene testise, a kobila ne smije imati gubitaka kod oždrjebljivanja.

Konj u pokretu mora se promotriti slobodan i vođen rukom u svim vrstama hoda i sa svih strana (sprijeda, s obje strane i straga). Mora se kretati s lakoćom, izbalansirano, s dobrim odrazom zadnjih nogu i sinkronizirano.

Pogled na ambijent u kojem živi životinja otkrit će možebitne probleme druge naravi, npr. oštećenja na stijenkama pregratka ukazuju da konj udara kopitima, a tragovi ugriza na rubovima, vratima ili jaslama pokazuju da je mušičav, te da se voli naslanjati i gristi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.