Žitarice i sijeno u prehrani konja

4746

Konj zahtjeva dnevni minimum od 0,75 do 1% svoje težine sijena kako bi zadovolji svoje potrebe za vlaknima i time osigurao normalnu aktivnost probavnog sustava.

hranidba konja

Znači konj od 500 kg treba minimum 4-5 kg sijena na dan. Ovo znači da konj treba ovaj minimum hrane kako bi se samo održao na životu i ne bi skončao. Kada konj ne primi odgovarajuću količinu sijena dugih vlati kroz duži period razvije psihičke poremećaje ponašanja kao sto su grizenje drva, jedenje izmeta, gutanje zraka i jedenje stelje. Što opet ljudi pripisuju nekim drugim stvarima umjesto da pogledaju kakva mu je prehrana.

Sijeno dugih vlati je potrebno čak iako konja hranimo izmrvljenim sijenom. Najbolji način hranjenja konja je s poda zbog toga jer tako najbolje oponašamo prirodni način hranjenja.

Žitarice su sjemenke biljaka koje imaju visoki postotak škroba u sebi. Sve žitarice se međusobno razlikuju, a upotrebljavale su se u prehrani konja kao izvor visoko energetske hrane stoljećima.

Zob je tradicionalna žitarica u prehrani konja i iz više razloga najbolji izbor. Zob je žitarica koja je najbolje izbalansirana, sadržava 53% škroba, 12% proteina, 5% masti i 12% vlakana. Škrob iz zobi se dobro razgrađuje preko 83% u želucu. Škrob iz zobi ne doprinosi prekomjernom zadržavanju škroba u debelom crijevu kao sto to čine kukuruz i jecam.

Kukuruz ponekad ima lošu reputaciju kao konjska hrana i to zbog pravih razloga. Krući je i tezi od zobi, tako da direktnom zamjenom u mjericama možemo ga previše dati konju. U kukuruzu svi sastojci nisu dobro izbalansirani, sadrži 71% škroba,8% proteina,4% masti i 2% vlakana. I najgore od svega škrob iz njega se ne razgrađuje u želucu osim ako nije smrvljen kako ga je i najpreporučljivije davati.

Ječam (sa 65% škroba) ima jako čvrstu olupinu koju konji teško sažvaču tako da se najčešće daje oljušten.Čak i u tom stanju slabo se razgrađuje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.