Upotreba startera u ishrani prasadi

3070

Nakon što smo prasad još osam dana poslije ranog odbijanja hranili predstarterom, prelazimo na ishranu sa starterom.

prasad

Kod svakog prijelaza s jedne hrane na drugu, prijelaz mora biti postepen kako bi se probavni organi, bez ikakovih probavnih smetnji, prilagodili na novu hranu.

U početku prihranjivanja počinjemo sa malim količinama predstartera (ili kvalitetnog startera) i te količine svakodnevno pomalo povećavamo. Ako prelazimo iz predstartera na starter, onda postepeno miješamo u predstarter sve veće količine startera, tako da kroz najmanje 8 dana pređemo na ishranu samim starterom.

Kod prihvanjivanja prasadi kravljim mlijekom treba znati da se kravlje mlijeko u želucu prasadi ukiseli, pri čemu nastaju veće grudice ukiseljenog mlijeka koje u tom obliku nije probavljivo.

No, uz dodatak mlijeku malih količina vitamina C u prahu, ono se fino gruša i lako je probavljivo. Prasadi kod ishrane predstarterom i starterom moramo osigurati dovoljne količine čiste i pitke vode.

Po prasetu treba 3 do 4 litre vode i oko 0,2 m2 površine poda. Na jednu automatsku pojilicu dolazi 10 do 12 prasadi. U boksovima gdje se drži prasad na drvenom podu odgoji se 10 do 15% više prasadi nego u boksu gdje je pod od cigle ili betona. U boksovima sa drvenim podom legla su kod odbijanja teža za oko 7%, za razliku od onih koja se odgajaju na podu od cigle ili betona. To je naročito izraženo u uzgoju tijekom zime.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.