Kako vršiti rezidbu na stablu naranče?

  3433

  Naranča je otporna na vremenske prilike samo u mediteranskim krajevima. U drugim krajevima treba je obvezatno uzgajati u posudi da bi je se zimi moglo skloniti od mrazeva.

  naranca

  Naranča je otporna na vremenske prilike samo u mediteranskim krajevima. U drugim krajevima treba je obvezatno uzgajati u posudi da bi je se zimi moglo skloniti od mrazeva. Ne voli vapnenasta i teška tla. Njena godišnja rezidba svodi se na »čišćenje« krošnje.

  Svake godine nakon berbe odstranite suhe grane. Odrežite one koje su slabo rodne iznad prve mlade grane, počevši od osnove.

  Redovito odstranjujte vodopije, snažne grane koje rastu okomito, režući ih u ravnini s granom gdje nastaju. Možete ih, ako je to potrebno, sačuvati nekoliko dobro smještenih, koje prikladnom rezidbom mogi nadomjestiti grane što su postale neproduktivne.

  Kako pomladiti staru naranču?

  Slabo održavana naranča, kod koje je reziđba bila zanemarena, ima sklonost stvarati brojne skeletne grane koje smetaju jedne drugima. Vodopije se razvijaju na štetu plodova. Dobar dio suhih grana guši krošnju. Usprkos svemu, možete još uvijek spasiti vašu naranču.

  • U veljači ili ožujku odrežite na otprilike 40 cm od debla skeletne grane, tj. one većega promjera. Premažite rane pastom za premazivanje i zaštitite koru grana i debla platnom jute. Tako kora debla i osnove skeletnih grana – koje su normalno zaštićene lišćem – neće doći u opasnost da popucaju od sunca.

  • Sljedećih godina, u veljači ili ožujku, odrežite nove grane iznad trećega ili četvrtoga pupa, počevši od osnove.

  Možete se nadati novoj berbi dvije do tri godine nakon te rezidbe.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.